Na de de Jahrespreis der Deutschen Schallplattenkritik heeft de monumentale box Onder de Groene Linde (9 cd's, 1 dvd en een 400 pagina boek met Nederlandse volksliederen) ook de Edison gewonnen in de categorie Bijzondere Uitgave World. De World Edison ging naar Izaline Calister.

Vandaag werden de winnaars bekend gemaakt van de Edisons in de categorie Jazz/World. De uitreiking van de prijs vindt plaats op 18 november 2009 in het Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Hieronder de oordelen van de jury:

World Music: 
Izaline Calister - Speransa

De jury is onder de indruk van de manier waarop Calister en haar band, een perfecte mix van diverse stijlen heeft weten te bereiken in de dertien songs die het album telt. Muziek gebaseerd op het traditionele Curaçaose ritme-idioom maar wel met een Westerse aanpak.

Bijzondere uitgave World: Various - Onder de Groene Linde

Met deze uitgave van negen cd's met traditionele Nederlandse volksmuziek uit de archieven van Onder de Groene Linde (programma van Ate Doornbosch), elk gegroepeerd rond een specifiek thema, komt voor het eerst het Nederlands muzikaal culturele erfgoed zo uitgebreid beschikbaar. De uitgave maakt verder indruk op de jury, door de zeer uitvoerige en fraai verzorgde gedrukte toelichting op de veldopnamen.

Zie ook: www.edisonjazz.nl.