Afgelopen weekeinde is het nieuwe theaterprogramma van Gerard van Maasakkers in première gegaan in Eindhoven. Op 7 februari verschijnt de bijbehorende cd. Daarnaast maakte de organisatie van Folkwoods bekend dat hij vanaf nu officieel "beschermheer" is van het festival, dat elk jaar in augustus in het Philips de Jongh park plaatsvindt.

Gerard van Maasakkers heeft een druk 2009 achter de rug. Hij vierde afgelopen zomer zijn dertigjarig jubileum als artiest, hij mocht een Gouden Harp ontvangen en zijn biografie is verschenen. Nadat de slingers weer ingepakt waren, werd het tijd voor enige reflectie op de toekomst. Een korte pauze leverde veel nieuw materiaal op, als altijd gebaseerd op zijn vertouwde Brabantse roots, maar met een nieuwe invalshoek. Nu is de Brabantse bard weer volop aan de slag. Na enkele try-outs in november was het afgelopen weekeinde tijd voor de première van zijn nieuwe theaterprogramma, Deze Jongen. De allerbekendste liedjes zijn even in de wachtkamer gezet, hij maakte 12 nieuwe liedjes en stak een paar oude in een nieuw jasje, het ED maakte een korte reportage (zie hier). Een bezoeker van de voorstelling mailde ons een kort verslag: "Van een mooi alt.country getoonzet nummer (Harry Hendriks op banjo!) tot symphonische Pink Floyd-achtige geluiden in een ijzersterke bewerking van het nummer 'De Stilte' uit 1983. Van zestiger-jaren pop in het hitgevoelige 'Ik was 19 in 68', tot een aangenaam licht jazzy tintje in een ode aan Toots Thielemans. Dit keer geen niemendalletjes, maar wel veel engagement zoals een bijzonder Braziliaans getint nummer waarvan al iets op Youtube [o.a. hier, red.] te zien is. Met dat toenemende engagement - bijvoorbeeld over zijn afscheid van 'de kerk'- gaat Gerard goed mee met de tijdgeest. De zaal was afgeladen vol."

gerard van maasakkers
Gerard van Maasakkers en Vaste Man Bart de Win tijdens een try-out van Deze Jongen, foto Ronald Rietman

Ondertussen is hij ook met de Vaste Mannen de studio ingedoken om de bijbehorende cd op te gaan nemen, die op 7 februari zal verschijnen. Dan is ook de perspremière van Deze Jongen in de Kleine Komedie in Amsterdam. Zelfs tijdens de lunch werd er gemusiceerd in de studio, zo is te zien aan de ontspannen uitvoering van Een Handvol Vrienden op Youtube.

Tenslotte werd dit weekeinde bekend dat Gerard beschermheer is geworden van Folkwoods, het Eindhovense folkfestival dat al 10 jaar bestaat en deze zomer van 13 t/m 15 augustus voor de elfde keer gaat plaatsvinden. Organisator Tinus Kanters was in 1999 te gast bij een talkshow die gepresenteerd werd door Van Maasakkers. Na afloop ontwikkelde zich een gesprek over folk en mooie muziek in Nederland, Gerard zag een positieve ontwikkeling op dat gebied en vervolgens ging Tinus aan de slag. Het jaar daarop was de eerste editie, Gerard van Maasakkers is ondertussen een vaak terugkerende verschijning geworden op het festival. Meer info op: www.folkwoods.nl.

Meer info over Gerard van Maasakkers en de komende voorstellingen van Deze Jongen is te vinden op: www.gerardvanmaasakkers.com.