In het Oostenrijkse Krems is in 2004 het Haus der Regionen geopend, waar onder de naam Volkskultur Europa de Europese streekculturen belicht worden. In september staat Nederlandse streekmuziek centraal, met optredens van Mark Söhngen & Mart Heijmans en de Groningse groep Törf.

Europa is niet alleen een verband van afzonderlijke staten, maar bestaat ook uit zo'n 250 regio's. Dat leidde in Krems tot het initiatief om die streekculturen te gaan belichten in een Haus der Regionen. Er is een galerie waar onder meer ambachtelijk vervaardigde producten te koop zijn uit diverse streken, in het restaurant kunnen streekgerechten genuttigd worden en er zijn lezingen en muziekoptredens.

Op 10, 14 en 17 september 2010 staat Nederland centraal en enkele streekculturen in het bijzonder. Op 10 september zijn Mark Söhngen & Mart Heijmans te gast, die sinds de jaren '70 al onderzoek doen naar de Nederlandse muziektraditie. In de loop der tijd hebben ze een omvangrijk repertoire opgebouwd van oude liedjes en dansen, die zij zelf ook uitvoeren op diverse instrumenten.

Op 14 september is er een diashow met allerlei bezienswaardigheden van ons land en op 17 september staat Groningen in het spotlicht met een optreden van Törf. De Groningse groep begon in 1975 met traditioneel materiaal, breidde het repertoire later uit met muzikale vertolkingen van gedichten en voegt daar tegenwoordig ook eigen werk aan toe. De klankkleur wordt bepaald door het samenspel van Gitaar, doedelzak, viool accordeon, bas en de karakteristieke zang in de eigen streektaal.

Voor het concert is er de mogelijkheid om een maaltijd met streekgerechten te nuttigen. De drie avonden zijn apart te bezoeken, maar kunnen ook in combinatie besteld worden. Meer info en entreeprijzen vind je op: www.volkskultureuropa.org.