Zondag 17 oktober staan snaarinstrumenten in het middelpunt van de belangstelling op de jaarlijkse Brosella Guitar Fair in de Brusselse Expo. Dit jaar is er speciale aandacht voor de nyckelharpa: Didier François zal een solo recital verzorgen.

De Nyckelharpa (Zweedse viool) is bekend uit de Zweedse traditionele muziek. Het instrument werd de voorbije 400 jaar ononderbroken bespeeld in Zweden. In de 15e eeuw kende men het instrument in heel Europa en in de 17e eeuw leidde het ook een eigen leven in onze streken dankzij Praetorius, een Duits komponist uit de beginperiode van de barokmuziek.

Tegenwoordig echter kennen nog weinig mensen dit schitterend instrument met zijn typisch en uniek geluid. Weinig mensen beseffen welke plaats dit instrument in de muziekgeschiedenis heeft ingenomen en welke organische kracht verscholen zit in zijn bizar uiterlijk.

Brosella wil Didier François helpen om het instrument beter bekend te maken en ook breder bekend te maken, niet uitsluitend als traditioneel instrument, maar ook als klassiek of zelfs jazz instrument. Vandaar dat ook een paar nyckelharpa bouwers werden uitgenodigd op de Brosella Guitar Fair, de jaarlijkse beurs voor snaarinstrumenten.

Brosella Guitar Fair
17 oktober 2010, 10-18 uur
Salles Rotonde & Cinedoc
Brussels Expo
Heizel
entree €5,00

Zie ook www.brosella.be/nl.