De Zweedse groep Ranarim is er eind 2010 mee gestopt. Als reden melden ze dat het niet meer lukt om band en ouderschap te combineren. De leden zullen nog wel actief blijven als muzikanten, en wellicht zit er in de toekomst nog een reünie in.

Ranarim werd in 1997 opgericht. Hoewel hun muziek stevige wortels heeft in de Zweedse traditie, heeft de band er altijd een eigen invulling aangegeven met moderne invloeden. Daarmee hebben ze een origineel geluid gekregen, waarmee de groep successen heeft geoogst op diverse festivals en in folkclubs over de hele wereld.

De groep bracht 4 cd's uit: Till Ljusan Dag (2000), För Världen Älskar Vad Som Är Brokot (2003), Morgonstjärna (2006) en Allt Vid Den Ljusa Stjärnan (2008). Over Morgonstjärna was onze recensent Paul destijds zeer lovend, hij genoot van de instrumentatie maar vooral van de zang: …Het uithangbord van Ranarim zijn nog steeds de twee zangeressen Sofia Sandén en Ulrika Bodén. In de solo-partijen al erg mooi maar in samenzang onovertroffen. Het is werkelijk verbluffend hoe messcherp die twee samenzingen, hoe makkelijk zij binnen een song schakelen tussen unisono en meerstemmigheid en tussen mineur en majeur. Dat soms in een ongelooflijk hoog tempo. Up-tempo nummers als Kött På Benen en Brinna Inga Hjärta illustreren de fenomenale zangkwaliteiten van dit duo…

Op hun website legt de groep uit dat Ranarim op een laag pitje is komen te staan nu beide zangeressen (Johanna Bölja Hertzberg en Ulrika Bodén) moeder zijn van twee kinderen, voormalig zangeres Sofia Sandén was al gestopt voor haar tweede kind. Er is geen tijd meer om het repertoire te vernieuwen of opnamen te maken voor een volgende plaat. Daarom is besloten om te stoppen, met de kanttekening dat het misschien maar voor een korte periode zal zijn, en wie weet, komt er nog een Ranarim-reünie in de toekomst.

Ondertussen zitten de diverse leden niet stil:
Ulrika Bodén werkt aan diverse cd's, waaronder een solo-album. Niklas Roswall werkt aan een plaat met gitarist Ian Carr. Johanna Bölja Hertzberg gaat verder als lerares en zangeres. Daniel Ek blijft freelance muzikant en geeft gitaarlessen en Petter Berndalen heeft een solo album gemaakt waarop hij samenwerkt met diverse violisten.

Er zijn diverse bezettingswisselingen geweest, in 2010 bestond de groep uit: Ulrika Bodén (zang, fluiten), Johanna Bölja Hertzberg (zang), Niklas Roswall (nyckelharpa's), Daniel Ek (gitaar, mandola) en Petter Berndalen (percussie). In december 2010 heeft Ranarim nog enkele concerten gedaan in Zweden, overigens zonder zangeres Johanna Bölja Hertzberg, die met zwangerschapsverlof is, maar met voormalig lid Sofia Sandén (zang en viool).

Ranarim in 2010
Mensen die door de jaren heen deel uitmaakten van Ranarim:
Ulrika Bodén, Sofia Sandén en Johanna Bölja Hertzberg: zang
Niklas Roswall: nyckelharpa
Jens Engelbrecht, Daniel Ek en Roger Tallroth: gitaar
Anders Johnsson: contrabas
Mikael Nilsson, Sebastian Notini, Olle Linder, Christian Svensson en Petter Berndalen: percussie

Vaste gasten:
Emma Bjorling en Malin Foxdal: zang
Ola Hertzberg, Magnus Holmström: nyckelharpa
Oskar Schönning en Per-Ola Landin: contrabas
Jonas Sjöblom: percussie

Website: www.ranarim.se.