Het beroemde Franse festival Rencontres Internationales de Luthiers et Maîtres Sonneurs is failliet. Het festival, dat al sinds 1976 bestond, eerst in Saint-Chartier, daarna in La Châtre, trok vele instrumentbouwers, muzikanten en liefhebbers. Eerder deze maand zijn alle activiteiten van het organiserende Comité George Sand gestaakt, waarna het zichzelf afgelopen week heeft opgeheven.

In 1976 werd de 100ste sterfdag van George Sand in het Franse Saint-Chartier aangegrepen om een nieuw festival te beginnen: Rencontres Internationales de Luthiers and Maîtres Sonneurs. Het zou uitgroeien tot een geliefde ontmoetingsplaats voor instrumentbouwers, muzikanten en liefhebbers van traditionele muziek en dans.

De Salon de Lutherie (de bijeenkomst van instrumentenbouwers) werd een internationale tentoonstelling van diverse traditionele muziekinstrumenten, waardoor er zelfs meer erkenning en een grotere publieke belangstelling kwam voor een aantal daarvan, zoals bijvoorbeeld de draailier en doedelzak.

Voor jonge muzikanten was het festival een plaats waar gelijkgestemde zielen kwamen, ze konden er workshops volgen en er werden bands opgericht. Opgedane kennis werd mee naar huis genomen, ook Nederlandse folkmuzikanten, bouwers en liefhebbers vonden in de loop der jaren hun weg naar dit festival om vervolgens hier verder te bouwen op hun ervaringen.

De laatste jaren stapelden de problemen zich echter op, het festival moest gaan concurreren met veel nieuwe evenementen op het gebied van traditionele muziek en vanaf 2000 daalde het aantal bezoekers. Pogingen van het Comité George Sand om het tij te keren (waaronder een verhuizing in 2008 van Saint-Chartier naar La Châtre) mochten niet baten, waardoor de schulden op bleven lopen tot zo’n €120.000,-. Op 6 januari werd het faillissement uitgesproken, waarna het Comité besloot om de activiteiten te staken en zichzelf op te heffen. Overigens wordt er wel gekeken of er mogelijkheden zijn om het festival toch te laten voortbestaan.