Op zaterdag 20 september speelt de Groninger band Törf in het El Mastaba Center for Egyptian Folk Music in Caïro. Törf speelt op de afsluitende avond van het 3 daagse Wanas Festival in een programma met het Soedanese Rango en de Egyptische band El Tanbura.

De Groninger folk groep Törf is opgericht in 1975. Törf was een van de eerste groepen die zich bekommerde om de Groninger liedgoedtraditie en Groninger dansmuziek. Er werd in zowel schriftelijke als mondelinge bronnen gezocht naar geschikte traditionals. In de loop van de jaren tachtig heeft Törf zich verder ontwikkeld door tevens Groninger kwaliteitspoëzie als uitgangspunt te nemen. Werk van dichters als Hans Elema, Siemon van Wattum en Jan Boer werden door de leden van Törf op muziek gezet. Daarnaast is nauwgezet verder gewerkt aan de studie van de traditie.

Törf ontwikkelde in de loop der jaren een eigen, uniek geluid. De muziek klinkt enerzijds traditioneel maar is tegelijkertijd eigentijds door de bijzondere arrangementen en de instrumentatie. Het geluid wordt bepaald door de mix van gitaren, doedelzakken, viool, exotische instrumenten, accordeon, basgitaar en zang. In Törf herkent men een bijzondere combinatie zoals teksten in een kleine streektaal en een veelzijdige vorm van wereldmuziek.

Törf

Törf bestaat uit:
Henk Scholte: zang
Geert Ridderbos: accordeon, davul
Eddy de Jonge: bas en gitaar
Marius Greiner: viool, mandoline, davul
Flip Rodenburg: doedelzakken, pommer, tin-whistle, zang
Jos Kwakman: gitaar, doedelzak, davul

Meer info over de band vind je op: www.torf.nl en op Facebook.