Komend weekeinde is er weer volop live muziek voor de folkliefhebber. Op 7 en 8 november vindt in Brugge (B) het Brugges Festival plaats met o.a. Lieven Tavernier, het eerste Belgische optreden van de Ierse supergroep The Gloaming en het Turkse project Yolda met Wouter Vandenabeele. Op zaterdag is The Gloaming te gast in het BIMhuis in Amsterdam en zondag 9 november presenteert Osama Meleegi zijn nieuwe cd in Eindhoven.

Brugges Festival
Sinds 1986 is Brugges Festival in de Stadsschouwburg in Brugge (B) het oudste indoorfestival van wereldmuziek. De voorbije jaren werd de programmatie verbreed zonder de roots van het festival te verloochenen waarbij de nadruk ligt op akoestische wereldmuziek, folk en chanson.

Dit jaar hebben zij op vrijdag 7 november een exclusieve presentatie van de nieuwe cd van Lieven Tavernier, Wintergras, die officieel pas een week na het festival verschijnt. De plaat is net af en is op dit moment alleen nog te bestellen via de website http://lieventavernier.com/. Muzikanten op de cd zijn: Lieven Tavernier (teksten en muziek, zang, gitaar), Klaas Delvaux (cello), Gijs Hollebosch (gitaar, dobro, snaarinstrumenten), Bruno Deneckere (gitaar), Jean-Marie Aerts (elektrische gitaar), Mario Vermandel (contrabas), Eva en Kapinga Gysel (backing vocals), Peter De Bosschere (drums) en Yves Meersschaert (piano en productie).

brugges festival 2014 affiche

Op zaterdagmiddag heeft het festival een divers programma. Het jonge talent Jonna (amper 17) komt met eigen teksten en muziek. Sarah D’hondt, die vorig jaar het ‘concours de la chanson Alliance Française’ in Den Haag won, begon als klassieke zangeres maar rekent het Frans chanson tot haar vertrouwde repertoire. De Portugese zangeres Lula Pena brengt een perfecte kruising van folk en fado met een grondlaag Braziliaanse muziek. Voor het project Yolda/Onderweg/En Route, een initiatief van De Centrale & Handelsbeurs Concertzaal (in Gent, waar dit project op 12 en 14 november te zien zal zijn) in het kader van 50 jaar Turkse migratiegolf, trok violist en arrangeur Wouter Vandenabeele naar Istanbul waar hij een week verbroederde en musiceerde met Turkse muzikanten. Op de terugweg per trein houden ze halt, repeteren en concerteren ze samen op dezelfde migratieroute Istanbul-Sofia-Boekarest-Boedapest-Gent die de originele Turkse migranten ook volgden. Yolda wordt een bijzonder muzikale ontmoeting tussen Belgische en Turkse muzikanten, met migratie, mobiliteit en samenwerking als centrale thema’s.

The Gloaming
Op vrijdagavond heeft Brugges Festival een absolute headliner met de Ierse supergroep The Gloaming, die daags erna (op zaterdag 8 november) in het BIMhuis in Amsterdam speelt. De groep was in ons land vorig jaar al te zien tijdens het Holland Festival, het Brugges Festival heeft de Belgische primeur van dit energieke vijftal. Vier mannen die hun sporen al ruimschoots verdienden in de Ierse muziek: Iarla Ó Lionaird (zang, harmonium), Caomhín Ó Raghallaigh (fiddle, hardangerviool), Martin Hayes (fiddle) en Dennis Cahill (gitaar) worden aangevuld met Amerikaan Thomas Bartlett (piano, zang). Kijk en luister maar eens naar dit filmpje op Youtube: http://www.youtube.com/watch?v=1E5puGkS9Cc.

The Gloaming
The Gloaming


Osama Meleegi

Jaren geleden kwam hij naar Nederland, Osama Meleegi, top percussionist uit Khartoum, Sudan. Als een van de negen (!) percussie spelende zonen van Mohammed Gismallah Mogash, een bekende muzikant en muziekleraar, trad hij al op jonge leeftijd op met de ‘Meleegi Family’ en na zijn opleiding aan de Academie voor Muziek en Dans in Khartoum maakte hij deel uit van de befaamde bands ‘Samandal’ en ‘I’qd al Jalaad’. Hier vestigde hij zijn reputatie in o.a. No blues en Minyeshu en Chewata. Met het album Sudanese Afrobeats is voor Osama Meleegi een lang gekoesterde wens in vervulling gegaan, een CD met eigen composities én een muzikale hereniging met zijn familie en muzikale vrienden in Sudan. Een mix van traditionele Sudanese ritmes, uitgevoerd door Osama Meleegi & Meleegi Family, en originele composities van zijn hand, uitgevoerd door in Nederland en in Khartoum gevestigde musici, die met hun Arabische en Afrikaanse invloeden het album een unieke kleur geven. Op zondag 9 november presenteert hij het album met zijn groep in Café Berlage in Eindhoven.

Osama Meleegi, foto Ronald Rietman
Osama Meleegi, foto Ronald RietmanOp een rijtje:

Vrijdag 7 en zaterdag 8 november 2014, Brugges Festival, Stadsschouwburg Brugge, Vlamingstraat 29, Brugge (B). Tickets 30 euro/35 euro (combitickets mogelijk) via www.ticketsbrugge.be en +32(0)50/44.30.60. 
Info: www.bruggesfestival.be of Facebook.

Zaterdag 8 november 2014, The Gloaming in het BIMhuis in Amsterdam
Info: http://bimhuis.nl

Zondag 9 november 2014, cd-presentatie Sudanese Afrobeats door Osama Meleegi Group, om 15:00 uur in Cafe Berlage Eindhoven. Entree is gratis.