De Britse folk bigband Bellowhead heeft aangekondigd te gaan stoppen. Zanger en violist Jon Boden heeft besloten dat het voor hem tijd wordt om zich terug te trekken en de overige bandleden willen niet verder gaan zonder hem. Komend najaar en in april 2016 zijn er nog optredens.

Het zal eindigen waar het ooit begon, in de Oxford Town Hall. Daar speelde Bellowhead in 2004 op het eerste Oxford Folk Festival zijn allereerste optreden en daar sluit de groep hun laatste tour af op 1 mei 2016. Bellowhead is een jonge, virtuoze elfkoppige Engelse folk bigband die de podia, media én het publiek veroverd heeft met hun bijzondere combinatie van Engelse traditionals en inventieve bigband arrangementen. Hun eerste cd Burlesque werd door het magazine Mojo beoordeeld met vijf sterren en inmiddels zijn ze bij de jaarlijkse toekenning van de BBC Radio 2 Folk Awards al vijf keer uitgeroepen tot ‘best live act'. Hun Nederlandse debuut maakten ze in 2010, tijdens het festival Trad.it!. En ook daar wisten ze het publiek in te pakken, in het verslag elders op Folkforum lezen we: “De eerste nummers is het publiek nog wat afwachtend, maar Bellowhead heeft niet voor niets al 4 keer de BBC Folk Award voor beste live act gewonnen. Hun enthousiasme op het podium werkt aanstekelijk en de vloer vult zich meer en meer met dansende mensen. Wie blijft zitten knikt of tikt mee met de muziek.

Bellowhead tijdens Trad.it! in 2010, foto Ronald Rietman
Bellowhead tijdens Trad.it! in 2010, foto Ronald Rietman

Een paar jaar later halen ze zelfs 5 sterren in De Volkskrant voor een optreden in Breda, Robert van Gijssel schrijft: …Wat een daverende arrangementen krijg je hier om de oren, en wat is dit folkorkest een feest om naar te kijken, en echt niet alleen omdat zanger Jon Boden zo prettig aan de jonge John Cleese doet denken
En: …Ronduit sensationeel is Spiers and Bodens veelkoppige project Bellowhead, een bigband met strijkers- en blazerssectie, die dezelfde rijke folkbronnen uitgraaft en met de bodemvondsten een livespektakel in elkaar timmert. De Britten noemen Bellowhead met gevoel voor overdrijving 'de beste liveband na The Who'

De naaam Bellowhead is te danken aan de balg (bellow) van de melodeon, die het geluid van de band heeft bepaald en ‘head’ is daaraan toegevoegd om een traditie in ere te houden van andere Britse groepen die dat deden. In totaal maakte Bellowhead vijf albums, waarvan er meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Hun derde schijf Hedonism werd zelfs het best verkochte door een onafhankelijk label (Navigator) uitgebrachte folk album aller tijden.

Discografie:
E.P.Onymous (ep, 2004)
Burlesque (2006)
Matachin (2008)
Hedonism (2010)
Broadside (2012)
Revival (2014)

Bezetting:
Jon Boden: zang, viool, percussie
John Spiers: melodeon, concertina, claviola, zang, percussie
Benji Kirkpatrick: gitaar, bouzouki, mandoline, tenor banjo, zang
Rachael McShane: cello, viool, zang
Paul Sartin: fiddle, oboe, slide whistle, kazoo, vocals
Sam Sweeney (sinds 2008): viool, Engelse doedelzak, zang
Pete Flood: percussie op alles wat zich daarvoor wil lenen, zang
Ed Neuhauser (sinds 2010): sousafoon, helicon, tuba, zang
Brendan Kelly: sax, basklarinet, zang
Justin Thurgur: trombone, zang
Andy Mellon: trompet, zang
Giles Lewin (2004–2008): viool, doedelzak
Gideon Juckes (2006–2010): sousafoon, helicon, tuba

Website: http://www.bellowhead.co.uk/.