Tijdens het Ards International Guitar Festival in april kreeg Sarah McQuaid de Lifetime Achievement Award, die jaarlijks uitgereikt wordt. Eerdere winnaars zijn niet de minsten: o.a. Davey Graham, John Renbourn, John Martyn, Arty McGlynn, Martin Simpson, Gordon Giltrap, Pierre Bensusan en Martin Carthy gingen McQuaid voor.

Sarah was in eerste instantie niet blij vertelt ze, aan het einde van haar set op het festival werd er om een toegift geroepen, maar verschenen Ralph McLean van BBC Radio Ulster en festivaldirecteur Ernie McMillen op het podium en begonnen te praten over de Lifetime Achievement Award. Ze vermoedde dat de prijs naar een of andere gitarist van naam zou gaan, en dan zou ze haar toegift niet meer kunnen doen. Toen de prijs voor haar bleek te zijn was ze dan ook helemaal verrast: “Never in a million years did I think it would go to me. I was totally and completely floored. It’s a very, very big deal to be placed on a level with so many of my musical heroes.

En de toegift kwam er alsnog, in de vorm van The First Time Ever I Saw Your Face van Ewan McColl, dat ze opnam op haar vierde solo album Walking Into White (Waterbug, 2015).
 
De Lifetime Achievement Award wordt sinds 1999 jaarlijks uitgereikt aan een gitarist die optreedt op het Ards International Guitar Festival en tot nu toe was de winnaar nog nooit een vrouw. Maar de organisatie was dermate verguld met een muzikant van het kaliber van Sarah McQuaid, dat de beslissing in 2017 al gauw gemaakt was. Op het festival in Newtownards zijn diverse genres te horen, van blues en folk tot jazz, bluegrass en rock.
 
Emily Crawford (mededirecteur van het festival) en Ernie McMillen hebben niets dan lof voor McQuaid en prijzen haar gave om haar spel en haar betoverende stem tot een prachtig geluid te vormen en het feit dat ze geen spoor van arrogantie vertoont, maar haar kennis en vaardigheden graag wil doorgeven aan andere muzikanten.
 
Ondertussen is Sarah McQuaid hard aan het werk om liedjes te schrijven voor haar vijfde solo album, dat geproduceerd zal worden door folkikoon Michael Chapman. De plaat zal in 2018 uitkomen, net als de vorige op het Waterbug label. Natuurlijk zal ze dan ook haar nieuwe werk voorstellen aan het publiek, het plan is om weer wereldwijd te toeren, naast Engeland, Ierland en de VS staat ook het vasteland van Europa op het programma.
 
Daarnaast hoopt Sarah dat ze een vervolg kan maken op The Irish DADGAD Guitar Book uit 1995, een populair lesboek van haar hand over het stemsysteem dat ze gebruikt op haar gitaar en dat nog steeds als standaardwerk beschouwd wordt op dit gebied.