De K. ter Laanprijs 2018 wordt 5 april uitgereikt aan de Groninger muzikant Bert Hadders. De prijs bestaat uit 1000 euro en een bronzen beeldje van kunstenares Natasja Bennink. De prijs wordt sinds 1985 uitgereikt door Stichting 't Grunneger Bouk aan mensen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de Groninger taal en cultuur.

Volgens de jury heeft Hadders een niet aflatende inzet op vele fronten getoond voor de streektaalmuziek.

'Als er niet zoveel muziek in Bert Hadders zat zou je hem de stille kracht achter de Groningstalige streektaalmuziek noemen', aldus de jury.

Bert Hadders is 'heul wies' met de prijs en hoopt dat de jury hem de prijs geeft vanwege zijn taalgebruik. Hij is het meest trots op zijn liedjes en hoopt dat de jury dat ook vindt. Op 5 april krijgt Bert de prijs uitgereikt.

Inmiddels is ook het nieuwe album van Bert en zijn compaan Joost Dijkema uit. 

Over Bert Hadders
Voor lieflijke deuntjes over hoe mooi en pittoresk het leven is in Noord-Nederland moet je niet bij Bert Hadders zijn. In zijn liedjes schijnt de zon zelden, als hij zingt over een kachel dan doet die het niet en kerst is bij Hadders geen gezellig familiefeest, maar een mokkende man alleen, met een plastic kerstboom en stamppot uit de magnetron. Zijn rauw-realistische kijk op de wereld lijkt een paradox, want Bert Hadders is een goedgeluimd persoon. Streektaalmuziek heeft er nog wel eens een handje van de zaken mooier voor te spiegelen dan ze zijn. Inspelend op de weemoed die de laatste jaren bezig is aan een sterke opmars, gevoed door politici die beloven dat alles heus weer zo kan worden als vroeger. De Groningse folkzanger haalt zijn informatie niet van Google of Wikipedia, maar bij mensen van vlees en bloed. En die verwerkt hij in zijn liedjes.
Bert Hadders heeft de Groningstalige muziek eigenhandig naar een ander niveau getild en ontdaan van het toch wat oubollige imago. En dan gaat het niet alleen om teksten, arrangementen en producties, maar ook om het vaak prachtige artwork van de cd’s en de zeer fraaie clips.
Op Platex Records verschenen eerder van Bert Hadders samen met De Nozems de volgende albums:
Over De Badde (2010), De Coöperoazie (2012 ), De Bosklopper Tapes (2014) en Tjeu (2018).

Website: www.berthadders.nl