Gisteravond zijn de nominaties voor de BBC Radio 2 Folk Awards 2019 bekend gemaakt. Catrin Finch & Seckou Keita en Lisa O'Neill hebben elk twee nominaties, Keita is bovendien kanshebber om Musician Of The Year te worden. De Lifetime Achievement Award gaat dit keer naar de Ierse band Dervish, die dit jaar 30 jaar bestaat. Op 16 oktober is de uitreiking in Manchester.

Dervish put uit de Ierse traditionele muziek, maar doet er z'n eigen ding mee. Hun geheel eigen - soms wat ongepolijste - geluid en hun energieke podiumpresentatie maakt de groep uit County Sligo heel herkenbaar. Ze spelen over de hele wereld en deelden de podia met grootheden als de Buena Vista Social Club, Sting, REM, Oasis, Beck en James Brown. In 2007 vertegenwoordigden ze Ierland op het Eurovisie Songfestival. Ter gelegenheid van hun 30-jarig jubileum heeft Dervish een album uitgebracht onder de titel The Great Irish Songbook, waarop diverse gastvocalisten te horen zijn naast de bekende stem van Cathy Jordan die sinds 1991 deel uitmaakt van de band. Onder de gasten bevinden zich o.a. Steve Earle, Andrea Corr, Kate Rusby, Vince Gill en Rhiannon Giddens.

Ook de Young Folk Award zal uitgereikt worden. Een jury zal op 15 oktober kiezen uit 8 genomineerden (muzikanten tussen 16 en 21 jaar mogen hieraan meedoen) die dan optreden, de winnaar zal de avond erop bij de uitreiking van de Radio 2 Folk Awards bekendgemaakt worden.

Alle genomineerden op een rijtje:

Folk Singer of the Year

Gwilym Bowen Rhys
Lisa O’Neill
Olivia Chaney
Ríoghnach Connolly

Best Duo or Group

Catrin Finch & Seckou Keita
Stick in the Wheel
The Breath
The Rheingans Sisters

The Horizon Award

Brìghde Chaimbeul
Kinnaris Quintet
Kitty Macfarlane
The Trials Of Cato

Best Traditional Track

Factory Girl by Lisa O’Neill ft. Radie Peat
Ffoles Llantrisant by VRï
The Foggy Dew by Ye Vagabonds
The Reedcutter’s Daughter by Jimmy Aldridge & Sid Goldsmith

Best Original Track

Blackbird by Lisa O’Neill
I Burn But I Am Not Consumed by Karine Polwart
Spells Out by Kathryn Tickell & The Darkening
Scapa Flow 1919 by Kris Drever

Best Album

Ancora by Flook
Heard a Long Gone Song by Lisa O’Neill
Hide and Hair by The Trials of Cato
Soar by Catrin Finch & Seckou Keita

Musician of the Year

Jenn Butterworth
Mohsen Amini
Sam Sweeney
Seckou Keita

De nominaties zijn bekendgemaakt door MArk Radcliffe in The Folk Show, deze is nog een tijdje terug te luisteren via https://www.bbc.co.uk/sounds/play/m000760f.