We zijn al vertrouwd met het oppasscherm, maar een website die je kind in slaap zingt – gaat dat niet te ver? Daar denkt designer-muzikant Woody Veneman toch anders over. Zijn Singing Website, die vanaf 31 mei live is, zingt als eerste website ter wereld persoonlijke, authentieke interpretaties van jouw favoriete songs. Voor één euro per nummer maakt de Zingende Website van je scherm een a capella artiest die klassiekers vertolkt van Madonna tot Bob Dylan.

Bezielende muziek
Voor Woody Veneman is The Singing Website een logisch vervolg op eerder baanbrekend werk waarin de grenzen tussen mens en object vervagen. Zoals The Singing Chair, bedacht met designer Lucas Maassen, die van Eindhoven tot New York het publiek voor zich won, gevolgd door het even fascinerende Singing Building. Veneman zelf transformeerde tot The Human Jukebox die op verzoek zo'n honderd nummers speelde in een hokje ter grootte van een Wurlitzer XXL. In The Singing Website verdwijnt de artiest nog verder naar de achtergrond tot hij één wordt met de machine.

Post-post-corona blues
The Singing Website is ontstaan nadat poppodium De Effenaar artiesten midden in de pandemie vroeg naar nieuwe ideeën om het publiek te bereiken en inkomen te genereren. Venemans visionaire ontwerp omzeilt voor-de-hand-liggende live-streaming opties en richt zich op wat ons het innigst verbindt: het alomtegenwoordige, hypnotiserende scherm. Waar concertbezoekers het optreden volgen op hun telefoon, biedt The Singing Website direct toegang tot een andere 'dimensie' en brengt het een verbinding tot stand tussen artiest en publiek die alleen een computervirus kan verstoren.

Het medium is de boodschap
Elk lied dat de website zingt is zorgvuldig gekozen vanwege de tekst of de historische betekenis. Neem bijvoorbeeld Daisy Bell (Bicycle Built for Two) dat in 1961 het eerste liedje was dat ooit door een computer werd gezongen. Of de tegengestelde signalen van intieme onbereikbaarheid in Beyonce's Video Phone: 'If you want me, you can watch me on your video phone'. Mail Myself to You van Woody Guthrie is dan weer een prachtige herinnering dat het verlangen om fysieke afstand op te heffen met een verzonden bericht al duizenden jaren voor WhatsApp bestond.

The Singing Website van Woody Veneman, bijvoorbeeld op je mobiel
The Singing Website van Woody Veneman zingt je toe, bijvoorbeeld op je mobiel

Details
The Singing Website
van Woody Veneman debuteert op 31 mei 2022. Vanaf middernacht kan je voor €1 je favoriete songs aanvragen, via Stripe. Ben je nieuwsgierig naar het repertoire van The Singing Website? Kijk dan alvast op www.thesingingwebsite.com!