We ontvingen mail van Wietske Couperus, die aandacht vraagt voor Catch The Sparrow, een project rond Suze Terwisscha van Scheltinga. Op 7 oktober j.l verscheen Farewell / Here's The Tender Coming, de eerste single van de ep Winter Flowers, die op 2 december wordt uitgebracht. En dat klinkt veelbelovend, dus stellen we het project graag even voor.

Catch The Sparrow is het project van componist, arrangeur en zangeres Suze Terwisscha van Scheltinga. Van jongs af aan hield Suze van verhalen schrijven en muziek maken. Toen ze zich realiseerde dat het mogelijk was om beide passies te combineren, begon een levenslange liefde voor songwriting. Toen ze een jaar of zestien was begon Suze regelmatig op te treden met eigen liedjes, zichzelf begeleidend op piano.

In 2015 begon ze haar studie aan het Utrechts Conservatorium, waar ze in 2019 cum laude afstudeerde met als hoofdvak Jazz & Pop zang. Daar begon ze met een band te spelen om nieuwe geluiden en ritmes te verkennen, haar afstudeerproject kreeg de naam Catch The Sparrow. Daarover zei ze drie jaar geleden in Uitagenda Utrecht: "Dat begon als een soloproject: ik schreef altijd al veel eigen nummers en had inmiddels een heel repertoire, waarmee ik ook regelmatig optrad. Ik zong en begeleidde mezelf op de piano. Maar omdat mijn pianoskills hun beperkingen hebben en ik naar een sound zocht die ik niet in mijn eentje kon maken, besloot ik het project uit te breiden. Ik schrijf alle nummers voor Catch the Sparrow en ben bandleider en componist, maar nu speel ik samen. [...] Ik zing over wat mij bezighoudt, over het contrast tussen wat we vanbinnen voelen en wat we aan de buitenwereld laten zien, maar ook over wat er in de wereld gebeurt, en probeer muziek te maken die warm is en troost kan bieden. Mijn grootste inspiratiebron is Joni Mitchell: heel bijzonder hoe zij haar hele carrière op zoek bleef naar nieuwe invloeden en uitdagingen. Dat hoop ik ook te doen, nu, en na mijn opleiding."

Catch The Sparrow
Catch The Sparrow

In 2020 verhuisde Suze naar Newcastle, waar ze een jaar later haar Master haalde in traditionele en volksmuziek. Ze studeerde daar aan de universiteit bij Emily Portman en Imogen Gunner. Beïnvloed door onder meer Joni Mitchell, Lisa Knapp, Joanna Newsom en Fiona Apple, overschrijden haar composities moeiteloos de grenzen van stijl en genre in een spannende mix van folk, jazz en pop.

Op 2 december 2022 wordt de ep Winter Flowers uitgebracht, afgelopen vrijdag verscheen daarvan de eerste single, Farewell / Here's The Tender Coming. Het is een mooie combinatie geworden van twee deunen uit de folktraditie van Northumbria. Farewell is een sobere slow highland air met enkel shrutibox en een fraaie heldere stem. De zelfgeschreven tekst handelt over het moment van afscheid en de nasleep ervan. Vervolgens wordt het iets luchtiger als ze met begeleiding van harp en cello Here's The Tender Coming (een traditional uit Northumbria rond de praktijken van de beruchte ronselbendes die tijdens de Napoleontische oorlogen de haven van Newcastle regelmatig bezochten) zingt met een fijne warme stem. Op Youtube vind je een live versie met naast Suze Terwisscha van Scheltinga op zang en shrutibox Mera Royle (harp) en Ceitidh MacLeod (cello).

Enkele links:
Website: https://www.catchthesparrow.nl
Facebook: https://www.facebook.com/CatchTheSparrowMusic
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCqssANAw2Mik4KIJ0ddnqKg
Spotify: https://open.spotify.com/artist/20woNv6TYUWqZmwi0hlnVI
Bandcamp: https://catchthesparrow.bandcamp.com