Vanaf vandaag (13-3-2023) zullen de Americana Mondays in Meneer Frits in Eindhoven plaatsvinden zonder Ankie Keultjes-van Meurs. Afgelopen week maakte de geluidsvrouw, presentatrice en programmeur van de reeks via social media bekend dat ze definitief afscheid heeft moeten nemen. 

Op donderdag 10 maart heeft Ankie Keultjes-van Meurs op social media het volgende bericht geplaatst:

"Lieve mensen, 
Ik wil jullie bij deze laten weten dat ik definitief afscheid heb moeten nemen van de Americana Mondays. Ik wil het Muziekgebouw bedanken voor het mogelijk maken en ondersteunen van deze unieke, door Ad van Meurs in 2006 gestarte singer songwriter serie. 

Ook wil ik het publiek bedanken dat al deze jaren zo trouw de avonden heeft bezocht en mijn speciale dank gaat uit naar fotograaf Ronald Rietman, dankzij zijn aanwezigheid bij ieder concert is er een prachtig fotografisch archief ontstaan van de afgelopen 17 jaar en dit is te vinden op zijn website: www.ronaldrietman.nl. ook wil ik graag Mirjam Adriaans bedanken voor de vele mooie recensies van de concerten op de Folkforum website.

Ik wens het Muziekgebouw veel succes met de voortzetting van de Americana Mondays."

Vanochtend (maandag 13 maart) plaatste de pagina van de Americana Mondays de volgende post op Facebook:

"Na een jarenlange betrokkenheid bij ‘Ad van Meurs Presenteert’, later ‘De Maandag van Van Meurs’ en tegenwoordig ‘Americana Mondays’, neemt Ankie Keultjes afscheid. In haar rol als programmeur, host en geluidsvrouw was Ankie voor vele jaren het gezicht van de maandagavonden in Meneer Frits. We bewonderen hoe ze al deze rollen naast elkaar en vaak tegelijkertijd wist uit te voeren. Haar grote betrokkenheid en liefde voor de muziek wordt enorm gewaardeerd. We willen Ankie hartelijk bedanken voor haar inzet en toewijding en wensen haar veel succes bij de nieuwe paden die ze gaat bewandelen."

Ankie Keultjes-van Meurs, foto Ronald Rietman
Ankie Keultjes-van Meurs, foto Ronald Rietman

Een kort overzicht van een jarenlange carrière
Al begin jaren '90 van de vorige eeuw begon Ad van Meurs de Manic Mondays, destijds in café De Buut in Eindhoven. De reeks kreeg al snel aanzien door optredens van onder meer Townes Van Zandt, Bert Jansch en vele anderen uit de folk- en americanawereld. Geluidsvrouw van dienst was Ankie Keultjes, partner van Van Meurs. Maar hij droomde ervan om een soort club te vormen, waar mensen aandachtig luisterden met een drankje bij de hand. Die droom werd werkelijkheid toen Muziekgebouw Eindhoven in 2006 de samenwerking aanging met het koppel. Van Meurs presenteert... werd een begrip en dat leidde tot gedenkwaardige concerten van bekende namen uit de americana, onder meer David Olney, Lynn Miles en Chris Smither, maar er was ook ruimte voor een jongere generatie singer-songwriters zoals John Fullbright, The Birds of Chicago, Justin Townes Earle, Luke Jackson, Danny Schmidt & Carrie Elkin

Na het overlijden van Ad van Meurs in 2017 nam Ankie Keultjes-van Meurs het stokje van hem over. De naam veranderde naar De Maandag van Van Meurs en we zagen meer vrouwen in het programma, zoals Martha Fields, VanWyck of Billy & Bloomfish. In coronatijd werd in livestreams een podium gegeven aan talent uit de Lage Landen, zoals NinaLynn, Bjarke Ramsing, Old Salt en Katleen Scheir, in een fijne mix met bekendere namen als Marjolein Meijers, JW Roy, Neeka & Tom Theuns of Björn van der Doelen

Sinds september vorig jaar is de naam Van Meurs geheel geschrapt uit de reeks en is de frequentie van de Americana Mondays naar tweewekelijks gegaan. De concertserie in Meneer Frits zal vooralsnog gewoon blijven plaatsvinden (kijk op de site van Muziekgebouw Eindhoven voor het programma). 

Op Facebook ontvangt Ankie Keultjes-van Meurs vele steunbetuigingen van zowel bezoekers als muzikanten die ooit in de reeks hebben gespeeld. Zij is bezig met nieuwe plannen, zodra we daar meer over weten zullen we die uiteraard hier melden.