Op zaterdag 23 september 2023 zal de allereerste European Folk Day (Europese Dag van de Folk) plaatsvinden. European Folk Day 2023 is een proefproject bedacht en gecoördineerd door de leden van het European Folk Network (EFN) en wordt medegefinancierd door de Europese Unie via het MusicAIRE-programma. Iedereen die persoonlijk of online wil meedoen aan een activiteit die te maken heeft met muziek, dans of verhalen vertellen, is welkom.

Op de website https://www.europeanfolkday.eu wordt een en ander uitgelegd over het hoe en waarom en wie er allemaal mee kunnen doen. Zo kunnen folkmuzikanten uit alle Europese landen favoriete liedjes en composities uit hun eigen repertoire insturen, uit Nederland hebben The Lasses (o.a. Schotse en Ierse folk) en Wouter en de Draak (balfolk) al een inzending gestuurd voor de Music Repository, een publieke bewaarplaats van muziek die nu gemaakt wordt (je moet wel aantonen dat je zelf de rechten hebt op die muziek). 

Overigens is de opzet breed, deelnemers mogen ook dansen of verhalen vertellen, video's maken of liedjes met elkaar uitwisselen, zolang er een verband bestaat met folk. Er staat een lijst met voorbeelden op de website. En wil je een evenment organiseren dan kun je je ook aanmelden.

De website is in het Engels, maar uiteraard hoeft jouw muziek, verhaal of andere bijdrage niet in het Engels te zijn.

european folk day logo

Hieronder een paar dingen op een rijtje over het European Folk Network (EFN) en dit proefproject:

Volksmuziek, dans en verhalen dragen de stemmen en verhalen van de mensen, naties en gemeenschappen over. Ze behouden culturen uit het verleden en evolueren met elke generatie.

Dit proefproject is democratisch en divers en staat open voor muziektradities uit elke gemeenschap in Europa, of deze nu al van oudsher bestaat of via nieuwe migratie is ontstaan.

Het doel is om het bestaan aan te tonen van een kritische massa van mensen in heel Europa, die op een of andere manier betrokken zijn bij de traditionele podiumkunsten. Ook wil het EFN meer naamsbekendheid bij juist deze mensen.

Volksmuziek wordt, aldus het EFN, gekenmerkt door het ontbreken van structuren die andere sectoren, zoals klassieke muziek, theater, opera of jazz, wel hebben. Dit heeft het moeilijk gemaakt voor de traditionele kunsten om in aanmerking te worden genomen bij beslissingen die van invloed kunnen zijn op de manier waarop ze in de toekomst worden voortgezet. De EFN is opgericht om deze tekortkoming op te lossen en de European Folk Day is een belangrijk initiatief dat aansluit bij deze missie.

Tenslotte geeft de website een overzicht van diverse live evenementen die in Europa georganiseerd worden. The Lasses hebben al laten weten dat zij op 23 september in het kader van European Folk Day een open sessie organiseren in Amsterdam, meer info daarover vind je op https://www.thelasses.nl/europeanfolkday.