Eindelijk heeft Naragonia de buit binnen als beste live band, Toasaves maakte volgens de jury het beste album en Hella ontving de prijs voor beloftevolle band, maar er was nog een verrassend toetje bij de uitreiking van de Flanders Folk Awards, editie 2024. Radiomaker Marc Vandemoortele ontving een Lifetime Achievement Award.

In een volle AB Club in Brussel werden de winnaars van de Flanders Folk Awards 2024 bekendgemaakt. De jury, bestaande uit leden die actief zijn in de hedendaagse muziekscene en affiniteit hebben met folk, stond voor een uitdagende taak. België barst van het muzikaal talent! Elke genomineerde band illustreert de rijkdom, kwaliteit en diversiteit van het Vlaamse folklandschap. Niettemin moesten er uiteindelijk drie bands met de titel gaan lopen.

Beste Live Band: Naragonia
De prijs voor Beste Live Band gaat naar Naragonia. Een band die heel België en Europa verovert met straffe volksmuziek en vorige maand nog z’n 20-jarig bestaan uitgebreid vierde in 30CC in Leuven. Pascale Rubens en Toon Van Mierlo maken muziek zonder compromissen die recht naar het hart gaat, los van alle conventies. Als duo, quartet of met hun getalenteerde kinderen zijn ze graag geziene gasten op alle grote podia. Na 2 eerdere nominaties als beste live band konden ze niet anders dan deze dit jaar te verzilveren. Sterke melodieën, eigenzinnig en zeer herkenbaar, dat is 'the sound of Naragonia'.

Naragonia
Naragonia

Ze laten daarbij Hiraeth en Snaarmaarwaar achter zich. Naragonia gaat naar huis met een geldprijs aangeboden door Sabam for Culture. “Sabam for Culture draagt graag haar steentje bij aan initiatieven die folkmuziek van bij ons in de schijnwerpers plaatsen en de auteurs in dit genre een platform bieden. Daarom kan Flanders Folk Network rekenen op onze onvoorwaardelijke steun voor de uitreiking van deze awards.” motiveert Serge Vloeberghs, hoofd Muziek van auteursvereniging Sabam. Bovendien krijgt de band een spot op de affiches van Gooikoorts en Festival Dranouter en staan er concerten gepland bij Muziekclub 't Ey, Merodefestival en Muziekcentrum Dranouter.

Wat vond de jury van Naragonia?

Al 2 decennia is Naragonia een vaste waarde op de Vlaamse en internationale podia. Wat ooit begon als een gelegenheidsduo voor een danscursus is intussen uitgegroeid tot een succesrijke formatie, zowel in duo als kwartetvorm. Of het nu voor een danspubliek dan wel voor aandachtig luisterende toehoorders is, telkens weten ze de juiste toon te vinden, met veel variatie en fijngevoeligheid, waarbij de muziek altijd op de eerste plaats komt.

Beste Album: Toasaves met Zwerver
Het album Zwerver van Toasaves ontvangt de prijs voor het Beste Album van het afgelopen jaar. Op het debuutalbum, uitgegeven door Muziekpublique, vertrekt de band vanuit de composities en het Groot Liedboek van Wannes Van de Velde (1937-2008). Met een aanknopingspunt in Oude Muziek, traditionele dansmuziek uit de Griekse eilanden, klassieke hofmuziek (makam) uit Istanbul en zelfs volksmuziek uit Afghanistan. Het ensemble werd opgericht door de oed-speler Tristan Driessens en brengt artiesten uit verschillende landen en tradities samen.

Toasaves
Toasaves

Toasaves ontvangt een geldprijs geschonken door PlayRight+. “De Flanders Folk Awards celebreren de unieke band die folk - meer dan welk ander muziekgenre - tussen verschillende generaties smeedt door universele én herkenbare verhalen te brengen, en PlayRight als beheersvennootschap voor muzikanten ondersteunt dat graag mee.”, aldus Christian Martin van PlayRight+.

De jury was lovend over het album:

Een rijk gearrangeerde en diverse plaat die een eigen artistiek verhaal vertelt in de geest van de meester, met muzikale connecties met andere culturen, zoals Wannes het zelf ook graag had.

C.O.N.V.E.R.S.A.T.I.O.N.S van Andries Boone en Tierra Azul van Leán waren eveneens genomineerd als Beste Album.

Beloftevolle Band: Hella

De prijs voor Beloftevolle Band gaat naar Hella. Een vierstemmig a capella folk-ensemble dat composities en arrangementen van traditionele melodieën in het Nederlands brengt. Hierbij laten ze zich inspireren door meerstemmige muziek uit zowel de klassieke als de Scandinavische wereld. De vrouwelijke stemmen versmelten naadloos in pure, warme en kleurrijke harmonieën.

Hella
Hella

Hella krijgt een geldprijs uitgereikt door Lotto. “Als trotse partner van de Belgische muziek is Lotto fier de award voor beloftevol talent uit te reiken aan jonge (folk)artiesten van eigen bodem die aan de start van hun carrière staan. Op die manier geven we kansen aan jong talent en bieden we hen een podium. Omdat het kan.”, licht Tracey Hosdey, partnership manager van Nationale Loterij, toe.

Daarnaast winnen deze muzikale geesten een jaar lang trajectontwikkeling op maat aangeboden door VI.BE, aanspreekpunt voor de muzieksector en muzikanten. Muziekcentrum Dranouter biedt een driedaagse residentie aan waar ze binnen de muren kunnen werken aan nieuwe muziek en live show. En ze krijgen een coverstory in het tijdschrift Folk van Muziekmozaïek.

De andere genomineerde band in deze categorie was Bliet.

De jury was onder de indruk:

Hella, dat is vier straffe damesstemmen die harmonieus meanderen tot één bijna mystiek geheel. Zonder de ondersteuning van een instrument slagen de vier zangeressen er helemaal in om een vol geluid voor te brengen die een hele nieuwe wereld creëert. De a capella band neemt zijn publiek mee door verschillende tradities, maar klinkt tegelijkertijd zeer 2024. Hella heeft al een mooi parcours afgelegd, maar we zijn overtuigd dat deze niet alleen in Vlaanderen, maar ook internationaal de nodige potten kan breken.

Elke winnaar wordt door middel van een presentatie video op internationale showcase events gepromoot door VI.BE.

En dit keer was er nog een winnaar. Radiomaker Marc Vandemoortele ontving een Lifetime Achievement Award.

Marc Vandemoortele
Marc Vandemoortele

Op de socials schrijft Flanders Folk Network:

"Marc Vandemoortele, de man die met ongebreidelde inzet folk promoot, organisaties en muzikanten ondersteunt en doet samenwerken. Voor het Flanders Folk Network een evidentie om hem te eren en vieren met een Lifetime Achievement Award
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
In eerste instantie was Marc ruim 30 jaar dé folkmuzieksamensteller bij de openbare omroep, eerst bij Radio 1 en nadien bij Klara. Hij definieerde het verhaal van wat folk is. Hij inspireerde én inspireert de generatie van vandaag. Merci, Marc!"

Bij deze ook van de redactie van Folkforum.nl een dikke proficiat voor alle winnaars!

Over de Flanders Folk Awards
De uitreiking van de Flanders Folk Awards, georganiseerd door het Flanders Folk Network (een initiatief van Dranouter festival, Merodefestival, Muziekclub ’t Ey, Muziekcentrum Dranouter, Muziekmozaïek en VI.BE), is al aan z’n vierde editie toe. Met een live show tijdens de Week van de Belgische Muziek in een goed gevulde AB Club (Brussel). Naast de prijsuitreiking waren er concerten van GFVP, Airboxes XL en de genomineerde band Leán.
De presentatie was in handen van Michaël Robberechts (VRT, Radio 1) & Sien Wynants (Radio Willy). De jury bestond uit muziekprofessionals van zowel binnen als buiten de folk sector.