Hadzidakis-project Wouter Vandenabeele ook op tv en cd

Het prestigieuze Hadzidakis-project waarvoor de Gentse violist/componist/arrangeur Wouter Vandenabeele (o.a. Ambrozijn en Olla Vogala) de arrangementen schrijft wordt op cd gezet. De twee uitvoeringen volgend jaar juni in Griekenland komen live op tv. In onze rubriek Concerten konden we 17 november al melden dat dit unieke megaproject rond de muziek van de beroemde Griekse componist wordt aangestuurd vanuit België en dan met name door Jo Van Driessche (ondermeer organisator van het Brugges Festival).

De concerten zijn op 23 en 24 juni in het Melina Mercouri-theater van Athene. Het valt samen met de viering van de tiende verjaardag van Hadzidakis' dood. De componist stierf op 15 juni 1994. Hij schreef honderden liederen voor toneel en film. In 1960 kreeg hij een Oscar voor het liedje Never on Sunday uit de gelijknamige film van Jules Dassin.

Voor de twee concerten arrangeert Vandenabeele een aantal van Hadzidakis' liederen. Daarmee presenteert zich de Culturele Olympiade, een organisatie die samenwerkt met de Olympische Spelen zelf.

Vandenabeele heeft zijn ensemble Olla Vogala waarmee hij het project uitvoert daarvoor speciaal uitgebreid met mensen als de violist Bert Van Laethem, de koraspeler N'Faly Kouyaté, de percussionist Joji Hirota, de lyraspeler Socrates en anderen. Voor de zang zijn eveneens grote namen aangetrokken onder wie Savina Yanàtou, Kari Bremnes, Lucilla Galeazzi, Teresa Salgueiro, Eva De Roovere en Catherine Delassalle. Ook de technische ploeg rond Olla Vogala (klank en licht) reist mee vanuit België naar Griekenland.

In een uitgebreid artikel van de hand van redacteur Peter Vantyghem in het Vlaamse dagblad De Standaard komt projectleider Jo van den Driessche aan het woord over de achtergronden. Hier enkele citaten:

Van Driessche is welbekend in Griekenland, omdat hij vaak met Griekse artiesten werkte, en er beter dan de locale organisatoren in slaagt om evenementen goed en ordelijk te organiseren. Daarom kreeg hij al een jaar geleden de vraag om in de zomer van 2004, wanneer de Olympische Spelen plaatsvinden, verschillende projecten te coördineren…

…,,Ik stemde toe'', zegt Van Driessche, ,,op voorwaarde dat ik ook zelf een project kon indienen: een eerbetoon aan Manos Hadzidakis vanuit de internationale gemeenschap. Maar maanden later bleek dan dat mijn project het enige was dat nog zou doorgaan.''…

…,,Ik heb 1.400 liederen van Hadzidakis beluisterd. Daar heb ik er tweehonderd uit overgehouden, en die heb ik met Wouter Vandenabeele bekeken, steeds denkend aan welke vocalist we daarbij zagen. Met wat zo overbleef, trokken we rond.'' Zo kwam Van Driessche uit bij Teresa Salgueiro, de zangers van de Portugese groep Madredeus, die het lied zal zingen dat de fadokoningin Amalia Rodrigues ooit zong. De andere zangeressen zijn Catherine Delasalle (Frankrijk), Kari Bremnes (Noorwegen), Beata Balya (Hongarije), Eva De Roovere (België), Lucilla Galeazzi (Italië), en het Zuid-Afrikaanse drietal Stella Khumalo, Fait Kekana en Kulu Luwé