Hommage aan Neruda in nieuw programma van Bodixchel

De Vlaamse groep Bodixchel - met hoofdzakelijk Franse en Spaanse liederen in haar repertoire - presenteerde afgelopen zaterdag haar Neruda-programma. Volgend jaar is het honderd jaar geleden dat Pablo Neruda, de grote Chileense dichter/schrijver werd geboren, dus is 2004 uitgeroep tot Neruda jaar.

Voor Bodixchel vormt Neruda een onuitputtelijk bron van inspiratie voor nieuw geschreven en gecomponeerde songs. Voor de zanger van de groep, Ludo Vandeau (ook Ambrozijn) moet het Neruda-project een uitdaging zijn. Ooit zei hij in radioprogramma De Groote Boodschap: 'folkteksten gaan toch altijd maar over droge haringen, vogelkes of kasseibanen'. Naast zijn rol in Ambrozijn, werkt hij dus ook graag met wat geëngageerder materiaal en dan is zo'n Neruda-programma hem op het lijf geschreven.

In De Groote Boodschap van afgelopen donderdag vertelde Vandeau dat ze niet de teksten van Neruda op muziek wilden zetten om die niet te ontkrachten. "Maar we blijven met onze songteksten en muziek in de sfeer van Neruda's poëzie en zingen over typische Neruda-thema's als eten, wijn, de vrouw, de natuur en natuurlijk zijn maatschappelijk engagement". De groep brengt in het nieuwe programma ook werk van Violetta Parra en Victor Jara.

Pablo Neruda - zijn echte naam was Neftali Ricardo Reyes Basoalto - wordt wel beschouwd als de Pablo Picasso onder de dichters. Hij is de meest gelezen Spaanstalige Zuidamerikaan. In '79 ontving hij de Nobelprijs voor Literatuur. Toen Allende was gekozen tot president van Chili, stuurde hij Neruda als ambassadeur naar Parijs ('70 - '72). Neruda overleed op 23 september 1973 aan leukemie. Hoewel hij ernstig ziek was, werd zijn dood bespoedigd door de moord op Allende en alle tragedies rond de coup van Pinochet.

Bodixchel bestaat uit:
Ludo Vandeau: zang, gitaar,
Bruno de Castro (broer van Ludo) zang, piano, gitaar,
Elly Aerden (ook Mairan): zang,
Gijs Hollebosch: dobro, mandoline, lapsteel, gitaar
Frank Ghysels: bas, contrabas .