Soetkin Collier wil fusie Arabische muziek en Vlaamse zang

Soetkin Collier (zangeres van Urban Trad) is een nieuwe groep aan het samenstellen met de Arabische percussionist Marakchi, de Vlaamse gitarist Tom Theuns, en nog drie muzikanten. ,,We willen een fusie smeden tussen Arabische muziek en Vlaamse zang'', zegt ze tegen De Standaard.
Gisteren werd bekend dat de Belgische inlichtingendienst 'De Staatsveiligheid' een vergis- sing heeft begaan door het "extreem-rechtse verleden" van Soetkin Collier aan te kaarten. Dat gebeurde net voor het Eurovisie- songfestival van dit jaar, waaraan Urban Trad deelnam en tweede werd. Dat geeft de veiligheidsdienst toe in een rapport van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert.
Door die hele toestand mocht Soetkin Collier niet deelnemen aan het festival. De verspreide informatie noemt het Comité I nu "ongenuanceerd, ongecontroleerd en verouderd". De drie rechters die de zaak onderzochten, zijn duidelijk: "De vrouw vormde geen enkele bedreiging voor de staat of de democratie".
Collier reageert in De Standaard opgelucht op het bericht, maar heeft uit de voorbije maanden geleerd om enkel officiële berichten te vertrouwen. ,,Ik ben blij, natuurlijk, maar ik moet dat nu in de krant lezen. Zo kan het alleszins niet eindigen. Ik wil het echte verslag van het comité lezen. Ik heb mijn advocaat gecontacteerd en we zullen zien wat moet gebeuren.''
De zangeres vindt dat ze schade geleden heeft, maar legt de nadruk op het morele aspect ervan. ,,Ik heb een stempel gekregen en het is niet zo evident om die weg te werken. De berichtgeving is in de eerste dagen ook in diverse buitenlandse media overgenomen en dat is nooit rechtgezet, zelfs al heb ik enkele van die media aangeschreven. Daar wil ik een rechtzetting.'' Wellicht zal Collier ook schadeloosstelling vragen.