Ad de Laat-prijs voor Gerard van Maasakkers

Gerard van Maasakkers wordt onderscheiden met de Ad de Laat-prijs. De in Budel woonachtige zanger/liedjesschrijver krijgt het bronzen beeld evan een harmonicaspeler en de oorkonde uitgereikt op 2 november tijdens een live-uitzending van 't Brabants Uurke, een radioprogramma van Omroep Brabant.

Van Maasakkers krijgt de prijs omdast hij in de 25 jaar als zanger/liedjesschrijver het Brabants dialect binnen en buiten de grenzen van Brabant op een bijzondere manier heeft bevorderd. De prijs, die vernoemd is naar de in 1995 overleden zanger Ad de Laat, ging tot nu toe naar Ivo van Dinther ('96), Cor Swanenberg ('97), Nol van Roessel ('98), Harrie Franken ('99), Peter Aarts ('00), Lya de Haas ('01) en de Sjawi's ('02).

In juli werd Van Maasakkers gekozen tot Brabander van de maand door de luisteraars van Omroep Brabant. Van Maasakkers blijft dus in het nieuws. Rond zijn 25-jarig jubileum zal dat alleen maar toenemen. Zo zijn er op 27 en 28 september speciale concerten in het Eindhovense Muziekcentrum. Deze week is de dubbel-cd "Zonder titel / Iets van april" uitgebracht. Ook verschijnt het boek "de woorden" met daarin alle liedteksten van Gerard van Maasakkers en komt er een dvd van het theaterconcert "Toeters en Bellen" en komen de oudste 3 LP's ("Komt er mer in", "Vur de wind" en "Onderwege") op cd uit.

Matzko wint Gouden Klinker op Straatmuzikantenfestival A'dam

De Eindhovense folkrockband Matzko won afgelopen weekeinde de Gouden Klinker op het Straatmuzikantenfestival in Amsterdam. Zowel de professionele jury als het publiek kozen Matzko tot de beste van de twaalf deelnemende groepen. In een artikel in het Eindhovens Dagblad geeft de band aan meer te willen. 'Het is de bedoeling dat we full-time muziek gaan maken en op grotere podia optreden' en 'We zijn in onderhandeling met het Folkwoods festival in Eindhoven.'
Matzko mengt folk met rock, reggae,latin en funk. Onlangs verscheen hun maxi-single A Beautiful Mind. Basgitarist Rens van Dijk zegt daarover tegen E.D.-verslaggever Arno de Natris: 'De commentaren zijn best lovend. Ik denk dat dat vooral komt doordat we eigen werk spelen.' Onze recensent Assie Aukes was in zijn FF-cd-recensie nog niet echt overtuigd. Hij besloot zijn recensie over A Beautiful Mind met: …Heike Ceresa heeft op zich een aardige stem, maar zij gooit te vaak te veel pathos in de strijd. Weet zij dit in de toekomst meer te doseren en weet de groep in de toekomst wat meer sterkere songs te schrijven, dan kunnen we nog wat moois van deze groep verwachten….
Matzko speelt afwisselend op podia en op straat. 'Op straat spelen is hobby. We willen meer op grotere podia spelen', vertelt van bassist Rens van Dijk. 'Op Lowlands staan, dat moet mooi zijn', voegt zangeres Heike Ceresa daar aan toe.
Matzko is aanstaande zondagmiddag te zien tijdens de Braderie in Gemert. 's Avonds staat de groep op het Parcours in Maastricht. Maandag speelt de band vanaf 20.00 uur in Burgers aan de Hertogstraat in Eindhoven.