Concerten van Manu Chao in Spanje afgelast vanwege ETA

De weigering van de Franse populaire muzikant Manu Chao om een Baskische separatist uit zijn show te zetten, heeft maandag geleid tot de afgelasting van een tweede concert van de popster van Spaanse afkomst. De organisatoren deelden mee dat het concert van donderdag in de Zuid-Spaanse stad Murcia niet doorgaat. Zondag werd een optreden van Manu Chao in Málaga afgelast.
In een verklaring meldden de organisatoren dat zij Manu Chao hadden gesuggereerd Fermin Muguruza te laten vallen omdat diens aanwezigheid kwetsend zou kunnen zijn voor een deel van het publiek. De zanger wilde daar niet op ingaan. Spaanse slachtoffers van Baskisch geweld hadden geprotesteerd tegen de aanwezigheid van Fermin Muguruza op de bühne.
Volgens een woordvoerder van de slachtoffers is Muguruza een ,,gezworen aanhanger'' van Batasuna, de verboden politieke tak van de gewapende Baskische afscheidingsbeweging ETA. Muguruza heeft zich altijd openlijk uitgesproken voor een onafhankelijk Baskenland, maar is naar eigen zeggen tegen het geweld dat de ETA gebruikt.