Eliza Carthy genomineerd voor Mercury Music Prize

Eliza Carthy is met haar album Anglicana (Topic Records TSCD 539) genomineerd voor de prestigieuze Panasonic Mercury Music Prize, de belangrijkste muziekprijs in Groot-Brittannië Deze getalenteerde folkzangeres/violiste die volgende week zondag samen met The Oysterband onder de naam 'The Big Session' op het hoofdpodium staat van het Dranouter folkfestival moet het opnemen tegen populaire bands als Coldplay en Radiohead.

In totaal zijn 12 groepen/muzikanten genomineerd. In de vergelijking met de populaire rockbands lijkt Carthy kansloos, maar het is al heel bijzonder dat ze op de uiteindelijke shortlist is terecht gekomen. Een groep als Blur, die was getipt, heeft het bijvoorbeeld niet gehaald.

De volledige shortlist ziet er als volgt uit:
Radiohead - Hail to the Thief
Dizzee Rascal - Boy in Da Corner
The Thrills - So Much for the City
Soweto Kinch - Conversations with the Unseen
Floetry - Floetic
The Darkness - Permission To Land
Coldplay - A Rush of Blood to the Head
Martina Topley-Bird - Quixotic
Eliza Carthy - Anglicana
Athlete - Vehicles and Animals
Terri Walker - Untitled
Lemon Jelly - Lost Horizons

Het is de tweede keer dat Eliza Carthy genomineerd wordt voor deze prestigieuze prijs. Het is nog niet eerder voorgekomen dat een artiest op een onafhankelijk label twee keer genomineerd is voor deze prijs (De eerste keer was voor haar spraakmakende debuut Red Rice in 1998).
Eliza Carthy is de dochter van folkveteraan Martin Carthy en Norma Waterson. Ze vertaalt traditionele Engelse folkmuziek naar de huidige tijd, door subtiel allerlei invloeden in haar muziek te verweven en stukje bij beetje de grenzen te verleggen. Of zoals op de site van de Mercury-prijs staat: 'Anglicana makes traditional English music immediate and exciting'
www.mercurymusicprize.com