Zaterdag volksbal op de boerderij in Noordwolde

Dansen + Spelen = Spansen, vinden ze in Groningen. Morgenavond (zaterdag 14 juni) is er een volksbal op de boerderij, om precies te zijn bij: 'Theater Op Stal', Wolddijk 74, 9784 TE, Noordwolde. Er wordt de hele avond gedanst op Franse en Vlaamse volksmuziek.

Speciaal voor debutanten vindt er eerst een uur dansuitleg van de belangrijkste dansen plaats (Scottisch, Bourrée, Cercle, Jig, Andro). De basispassen van elke dans zijn vrij eenvoudig. Iedereen kan binnen 5 minuten meedansen!

De muziek is onversterkt en wordt verzorgd door een drietal bands uit Nederland. Er wordt gespeeld op instrumenten als: viool, draailier, doedelzak, trekzak, fluit, gitaar etc. Er is ook gelegenheid om te 'jammen'.

Programma
De volgende groepen treden op:
Chardon - Harlingen
Lirio - Deventer
BRU - Groningen

zaal open: 19:30 u dansuitleg: 20:00 bal: 21:00 - 24:00 toegang: 6 euro.

De organisatie meldt dat het bal bij mooi weer in de buitenlucht plaats heeft. Ook is er de mogelijkheid een tentje op te zetten voor overnachting, maar - aldus de organisatie - "de faciliteiten zijn beperkt. Voor het toilet heb je de keuze uit 3 sloten (nu nog met kikkers). Er is wel een koudwaterkraan maar geen douche. Het trampolinespringen is de gehele avond GRATIS! Als er binnen gespeeld en/of gedanst gaat worden houden wij die activiteiten graag ROOKVRIJ!".

Baldansen in opmars
De organisatoren streven absoluut niet naar het traditionele volksdansen in klederdracht en zo. Nee, ze hangen de nieuwe Vlaamse trend aan. Zelf zeggen ze daarover:
"Het baldansen is sinds kort aan een enòòòòrme opmars bezig die begonnen is in Vlaanderen. Daar wordt veel gedanst door jongeren van 15 tot pakweg 25. Wij zouden willen dat ook in Nederland het dansen op traditionele muziek wat populairder gaat worden bij mensen van onze eigen leeftijd. Het probleem is echter dat als je uitlegt wat zo'n volksbal inhoudt je al snel de term 'volksdansen' gaat gebruiken. Elke zichzelf respecterende jongere haakt dan af want 'volksdansen' wordt ge-associeerd met hopsende senioren op klompen en in hoogwaterbroeken. We hebben dus een nieuwe term bedacht voor onze manier van 'volksdansen' en wel…… spansen. Een samentrekking van spelen en dansen. Dit omdat de aantrekkingskracht van een volksbal zit in het feit dat dansers en muzikanten dicht bij elkaar staan. Je bouwt samen een feestje met muziek die je zelf maakt en waar je samen op danst. Spelen en Dansen lopen in elkaar over. Dat is…… ….Spansen!! "

Zie ook: http://volksbal.dk3.com/