Dhafer Youssef genomineerd voor erkenningsprijs North Sea

Dhafer Youssef is genomineerd voor de Bird Award 'Artist Deserving Wider Recognition 2003', de prijs voor een artiest die bredere erkenning verdient. Naast Youssef zijn ook nog genomineerd: Het Dutch Jazz Orchestra, Simon Nabatov, Tony Overwater, Chris Potter, en Perico Sambeat. Medio juni wordt de winnaar gekozen. Tevens wordt dan ook bekendgemaakt naar welke artiest dit jaar de Bird Award Special Appreciation gaat. Beide prijzen worden op het North Sea Jazz Festivalfestival, dat 11, 12 en 13 juli plaatsheeft in Den Haag, uitgereikt.
Het tweede solo-album van Dhafer Youssef, 'Electric sufi' (voorganger 'Malak' verscheen in 1999), zorgde voor de brede doorbraak van de zeer talentvolle luitspeler. Met sufi-muziek als basis gaan de nummers allerlei kanten op. Hij trad vorig jaar op tijdens North Sea Jazz

Het festival ontvangt dit jaar de Amerikaanse gitaarvirtuoos Pat Metheny als 'Artist in Residence', de kunstenaar die extra in het zonnetje wordt gezet.

Grote namen op het North Sea Jazz Festival van 2003 zijn onder anderen Tony Bennett, Cassandra Wilson, Ibrahim Ferrer, Van Morrison, Bonnie Raitt, Patti Austin, Marcus Miller, Steve Winwood, George Benson, Randy Brecker, Spyro Gyra en King Crimson.

De Edison Stichting maakte dinsdag de nominaties voor de Edison Jazz Award bekend. In de categorie World zijn de kandidaten Maria Bethânia, Rubén Blades, Yuri Honing Trio en Zuco 103. De winnaars worden 10 juli op North Sea bekend gemaakt.