Nieuwe Vlaamse site met artikelen over folk

Stijn Vandenberghe werkt mee aan het Vlaamse folktijdschrift Bourdonkse. Maar buiten dat runt hij ook een eigen website, die een aantal interessante artikelen in petto heeft zoals een verslag van het festival Labadoux en recensies van cd's als de nieuwe van Lieven Tavernier en Richard Thompson. En er zijn er nog meer te verwachten zoals die van Sioen en Equation, aldus Stijn. Surf dus eens naar www.nvfolk.tk

Boek en delen liedarchief Harrie Franken opnieuw uitgegeven

Over een maand zal waarschijnlijk een vierde druk verkrijgbaar zijn van het boek "Liederen en Dansen uit de Kempen" van Harrie Franken. In de komende jaren worden enkele nog niet gepubliceerde delen van het liedarchief van Franken uitgegeven. Dit is allemaal het werk van de nieuwe "Stichting Brabants Volksliedarchief Harrie Franken", die zich op 13 juni presenteert tijdens een muziekavond in de Kattendans in Bergeijk. De avond zal een hommage zijn aan Harrie Franken voor het intensieve werk wat door hem is verricht.

Harrie Franken, overleden op 19 februari 2003, heeft veel liederen verzameld en gepubliceerd. In 1978 verscheen zijn boek "Liederen en Dansen uit de Kempen", wat voor veel muzikanten en zangers een bron van inspiratie is geweest om de liederen en muziek uit de Brabantse Kempen te blijven gebruiken.
In de jaren daarna is Harrie Franken in de hele provincie liederen gaan optekenen bij mensen die vanuit mondelinge of schriftelijke overlevering de liederen nog kenden. In de Kroniek van de Kempen heeft hij 20 jaar lang deze liederen gepubliceerd.

Op 13 juni wil de nieuwe stichting in de Kattendans in Bergeijk, met medewerking van een aantal volksmuziekgroepen laten horen wat mensen van nu met de liedverzameling van Harrie Franken doen. De avond wordt gepresenteerd door Gerard van Maasakkers, die zelf ook enkele liederen laat horen. De andere groepen worden op dit moment benaderd, aan het avondvullende programma wordt volop gewerkt. Medewerking is al toegezegd door (een deel van) Dommelvolk, Peter Koene & Jaap Oudesluijs en Folkcorn. In totaal zullen er zo'n 10 groepen/solisten liederen uit de verzameling van Harrie Franken spelen. De entree is € 10,- en kaarten zijn verkrijgbaar bij de Kattendans in Bergeijk.

De "Stichting Brabants Volksliedarchief Harrie Franken" stelt zich ten doel: het beheren, instandhouden en toegankelijk houden van het liedarchief van Harrie Franken. Karel, de zoon van Harrie Franken, stelt in een persbericht namens de nieuwe stichting: "Vrijdagavond 13 juni wordt een avond met veel muziek zang en volkscultuur. Op deze avond zal te zien zijn dat door Harrie Franken's inspanningen de volksmuziek in deze regio nog steeds leeft en vele mensen nog dagelijks inspireert".