Geen vervangende zangeres voor Soetkin Collier in Urban Trad

Het Vlaamse Folktijdschrift Bourdonske citeert in haar lentenummer Yves Barbieux, de leider van Urban Trad. Deze groep die België 24 mei vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, moet dat doen zonder zangeres Soetkin Collier, nadat haar verleden als extreem-rechts activiste werd opgerakeld. Collier verklaarde meteen al enkele jaren geleden volledig afstand te hebben genomen van haar puber-misstap, maar dat veranderde niets meer aan de zaak.
Yves Barbieux: "Daar wij weigeren Soetkin te veroordelen op basis van haar verleden en haar opvoeding en er bovendien zeker van zijn dat haar overtuiging helemaal is veranderd, hebben we beslist dat Soetkin niet door een andere zangeres zal worden vervangen tijdens het Eurovisie Songfestival en dat haar stem niet zal worden verwijderd van het nieuwe album van Urban Trad. Soetkin zal ook deel van de groep blijven uitmaken tijdens onze toekomstige concerten."
In hetzelfde Bourdonske-nummer reageert ook Erwin Librecht (Kadril en platenlabel Wild Boar Music) op deze affaire:
…Het is veel te lang geleden dat ik nog met Soetkin contact gehad heb maar als iemand op een bepaald moment zegt dat het jeugdzonden waren, kan ik daar inkomen. Je komt uit een bepaald milieu en je draagt je opvoeding voor een stuk mee. Het duurt tot achttien, negentien jaar en soms langer voor je beseft waar je mee bezig bent. Er zijn inderdaad folkmuzikanten die uit die hoek komen maar die heb je ook in rock en pop…