Den Haag viert cultureel jubileumjaar in 2004

De gemeente Den Haag heeft 2004 uitgeroepen tot cultureel jubileumjaar. Het gemeentebestuur wil 1,8 miljoen euro uittrekken voor het feestjaar. Tot nu toe hebben culturele organisaties bij elkaar ongeveer 65 plannen aan de gemeente voorgelegd. Daaruit wordt een selectie gemaakt. Dus organisatoren, waar zijn de plannen voor een mooie folkconcertreeks, of een internationaal folkfestival?
Den Haag heeft in 2004 een aantal redenen voor een extra feestje: de Scheveningse haven, het Residentieorkest en het Museon bestaan dan honderd jaar, de Koninklijke Schouwburg viert zijn tweede eeuwfeest.
Wegens het Nederlandse EU-voorzitterschap in de tweede helft van 2004 wil wethouder Engering van Cultuur ook het internationale karakter van de stad benadrukken. De beeldententoonstelling op het Lange Voorhout wordt bijvoorbeeld gevuld met creaties uit heel Europa. Als het aan de wethouder ligt, krijgt Den Haag volgend jaar het predikaat Culturele Hoofdstad. Ze heeft die wens voorgelegd aan staatssecretaris Van Leeuwen, die ieder jaar een gemeente die titel wil geven.