Belgisch muziekfestival weert Chinezen wegens SARS

Uit vrees voor SARS heeft de organisatie van een internationaal muziekevenement in het Belgische Neerpelt de uitnodiging aan ruim honderd Chinese musici ingetrokken. Het ensemble uit Peking - Group Musical de Beijing - had begin mei op het 51e Europees Muziekfestival voor de Jeugd moeten spelen.
Van 2 tot en met 4 mei komen er 2500 jongeren bij elkaar op het festival. De organisatoren achtten de kans te groot dat in ieder geval een van de jonge Chinezen met het SARS-virus is besmet. Het besluit de Chinezen niet te laten komen, werd genomen in overleg met het Belgische ministerie van Volksgezondheid.

Sinead O'Connor kapt met haar muziek-carrière

Sinead O'Connor stopt in juli met haar muzikale carrière. Ze wil niet meer als beroemdheid door het leven gaan. De 35-jarige Ierse bracht in de loop van vorig jaar haar laatste cd uit: Séan-nós nua, met eigentijdse bewerkingen van folktraditionals. Ze was ook enkele keren te gast op folkfestivals, zoals dat in het Belgische Dranouter.
Misschien nog wel bekender is O'Connor vanwege haar controversiële uitspraken over de katholieke kerk. Ook scheurde ze ooit een poster van paus Johannes Paulus II aan stukken op het podium.
Sinéad Marie-Bernadette O'Connor verhuisde halverwege de jaren tachtig van Dublin naar Londen waar in '87 haar eerste album uitkomt: The Lion and the Cobra. In '89 had ze een grote hit met een cover van Prince "Nothing compares 2 U", van het succesvolle album I do not want what I haven't got. Andere bekende albums van haar zijn: Am, I not your Girl ('92) en Universal Mother ('94). Ook acteerde ze, ondermeer in Wuthering heights.