Rumoer rond extreem-rechtse
sympathieën zangeres Urban Trad

Wallonië staat op stelten. De 26-jarige Vlaamse zangeres Soetkin Collier (ooit Laïs) die tijdens het Eurovisie Songfestival, 24 mei in Letland, het uitverkoren nummer Sanomi met Urban Trad zou zingen, wordt in verband gebracht met extreem rechts.
Soetkin Collier zou het nummer "Sanomi" zingen, een Clannad-achtige song met een stevige beat. De taal waarin gezongen wordt is puur imaginair (zoals Troissoeur).
Volgens de Franstalige omroep RTBF, die Urban Trad heeft uitgekozen om België 24 mei in Riga te vertegenwoordigen, heeft de zangeres een dossier bij Staatsveiligheid. De omroep heeft nu besloten dat Urban Trad wél naar het songfestival gaat, maar zonder de bewuste zangeres.
Collier zou twee keer zijn opgepakt bij acties van extreem rechtse organisaties en zou ook een herdenkingsplechtigheid hebben bijgewoond voor nazi-leider Rudolf Hess. Zij ontkent bij de herdenking te zijn geweest en noemt de andere aantijgingen 'jeugdzonden'.
Fluitsits Yves Barbieux, oprichter van Urban Trad, zegt dat de groep haar al lang vergeven heeft wat ze in haar jeugd deed en waarvan ze zich heeft afgekeerd. Ik zou nooit met een extreem rechts persoon kunnen samen spelen, verklaart hij.