Image
Linde Nijland goes Sandy Denny:
Veel nadruk op ontroering en verfijning

- door Henk -
Linde Nijland die samen met Annemarieke Coenders het singer-songwiters-duo Ygdrassil vormt, gaat naast Ygdrassil aan de slag met een Sandy Denny-project. Naast het drukke programma van Ygdrassil (zie hieronder) staan er ook al een paar concerten geprogrammeerd met 'Linde zingt Sandy Denny', waaronder een optreden op het vierde Folkwoods-festival in Eindhoven op zondag 10 augustus.

Linde Nijland wordt tijdens 'Linde zingt Sandy Denny' begeleid door Bert Ridderbos (gitaar,cittern, banjo en accordeon), Eddy de Jonge (bas) en Hans Battenberg (viool en altviool).

"We spelen eigen bewerkingen van de nummers van Sandy Denny, maar ook van door haar gezongen traditionals en de door haar gezongen nummers van anderen. Favorieten van me zijn momenteel onze uitvoeringen van 'The Sea' en 'Matty Groves'.
Volgens Linde Nijland klinkt de sfeer van de originelen er nog heel erg in door, maar "tegelijkertijd is het Linde en ontstaat er iets nieuws".
"Zelf ben ik heel blij met het resultaat tot nu toe. Net als bij Ygdrassil ligt hier ook weer veel nadruk op ontroering en verfijning, maar ook ontstaat er af en toe een echt 'band-gevoel'", aldus Linde.

Sandy Denny
Dit jaar is het 25 jaar geleden dat er een abrupt en schokkend einde kwam aan de grote carrière van de Britse folkzangeres Sandy Denny. Zij overleed ten gevolge van een val van 'n trap. Voor zangeres/songschrijver/gitariste Linde Nijland is het toeval dat ze juist dit jaar met haar speciale project komt.
"Dat Sandy Denny 25 jaar geleden overleden is, daar had ik nog niet eens zozeer bij stil gestaan, maar het bevestigt alleen maar dat het er een goed moment voor is", zegt Linde.
"Sandy Denny is mijn lievelingszangeres sinds ik een jaar of zestien was. Ik ben thuis met een deel van haar muziek opgegroeid en ben later de rest zelf gaan ontdekken"

Linde heeft Sandy Denny nooit persoonlijk zien optreden. Toen Fairport Convention - de groep waarin Sandy Denny voor het eerst naam maakte - een paar jaar geleden op tournee was in Nederland, ging Linde er op af.
"Toen Fairport voor het eerst sinds 25 jaar in '99 in Groningen optrad, ben ik bij de soundcheck naar ze toegestapt met de vraag of ik 'Who knows where the time goes' met ze mocht zingen tijdens hun optreden, en dat mocht. Ik deed het niet om indruk op hen te maken, maar voor mezelf. Het voelde heel natuurlijk om dat nummer van haar te zingen. En zo is het ook een beetje met dit project. Ik doe het in eerste instantie omdat ik het fijn vind om met haar muziek bezig te zijn, haar liedjes staan dicht bij me en de door haar gezongen nummers passen goed bij mijn stem. Het zijn bovendien liedjes die het waard zijn om gezongen te worden", aldus Linde Nijland.

Verfrissend
"Tegelijkertijd is het na 4 Ygdrassil-CD's en een solo CD verfrissend om me een keer op de nummers van een ander te richten. Daarnaast heb ik het project aangegrepen als een mogelijkheid om met meerdere muzikanten samen te spelen, iets wat ik al langer wilde".

Concerten
Hoewel er nog weinig publiciteit rond het project is geweest, zijn er al drie concerten geprogrammeerd:
15/05: Theater Romein, Leeuwarden
17/05: Cultuurcentrum De X, Leiden (optie)
10/08: Folkwoods Festival, Eindhoven

Ygdrassil
Aan de agenda van Ygdrassil zijn concerten toegevoegd op 12 mei, 15 mei, 25 mei, 4 juni en 10 augustus.
Hun complete agenda ziet er vooralsnog als volgt uit:
15/02: Aegtenkapel, Amersfoort
27/02: De Lawei, Drachten
28/02: Stadsgehoorzaal, Kampen
18/03: Theater aan de Parade, Den Bosch
21/03: De Kattendans, Bergeijk
22/03: Theater Zuidplein, Rotterdam
23/03: Roestbak, Almere
26/04: Arto Theater, Schoonhoven
09/05: Zaantheater, Zaandam
12/05: Vrijhof Cultuurcentrum, Enschede
25/05: Koningstheater, Den Bosch
04/06: Theatercafé De Harmonie, Edam
11/06: Filmhuis, Zevenaar
21/06: Orpheus, Apeldoorn
06/07: Festival Etcetera, Amersfoort (optie)
16/08: Deerlycke Folkfestival, Deerlijk (B)

Contact: Bureau N / Freek Nijland Emmakade 107 8921 AH Leeuwarden 058-2125690Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.