Politiekosten verhaald op festivals; Dranouter ontspringt de dans

Herman Schueremans, organisator van het popfestival in Werchter, vreest voor het voortbestaan van zijn festival en andere festivals in kleine gemeenten zoals Dranouter Folk, Graspop of de Antilliaanse Feesten. Dat schrijft hij in een open brief in de zaterdageditie van De Morgen. Hij denkt er zelfs over zijn festival naar het buitenland te verplaatsten.
Een Koninklijk Besluit onlangs van minister van Binnenlandse Zaken Duquesne bepaalt dat de politie de onkosten die ze maakt bij hun werk rond grote commerciële sportieve evenementen en festivals, op die organisaties mag verhalen.
Dranouter lijkt volgens de eerste berichten de danms te ontspringen. De Teletekst van de VRT-televisie meldde gisteren dat de politiezone Ieper de kosten die het maakt rond het folkfestival niet bij de vzw Dranouter zal terugvorderen "omdat het een niet-commerciële manifestatie betreft."
De lokale politie mag in vijftien gevallen aan burgers of bedrijven een vergoeding vragen voor haar interventie. Dat bepaalt het nieuw KB, dat vorige week werd goedgekeurd. Een daarvan is hulp aan commerciële organisaties, zoals een rockfestival, voetbalwedstrijd of wielerkoers.
Het Belgische ministerie lichtte dit gisteren nader toe met de opmerking dat gemeenten niet verplicht zijn om de politiekosten door te rekenen. Ze wijst erop dat het gaat om commerciële activiteiten waar de belastingbetaler niet aan hoeft mee te betalen d.m.v. poltie-inzet. Schueremans lijkt zich middels zijn open brief echter op het standpunt te stellen dat zijn festival al heel veel geld aan de belastingen betaalt en dat daar best zoiets als een dienstverlening van de politie tegenover mag staan.