Fryslân redt songfestival voor minderheidstalen

De provincie Fryslân redt het songfestival voor minderheidstalen 'Liet Internationaal' met een subsidie van 59.000 euro. Aan de regio's wordt gevraagd of zij hun eigen reis- en verblijfskosten betalen. Doen zij dit niet, dan staat de provincie hiervoor garant.

Een tijd lang was het onzeker of 'Liet Internationaal' een vervolg zou krijgen omdat er niet voldoende geld beschikbaar was. ,,Gezien het succes van dit jaar vraagt het om herhaling. Bovendien is het belangrijk voor de Friese taal'', aldus een woordvoerder van de provincie Fryslân. De provincie hoopt dat 'Liet Internationaal' in de toekomst ook in andere landen wordt georganiseerd, net als het Eurovisie Songfestival.

Het Europees songfestival voor regionale minderheidstalen werd in april van dit jaar voor het eerst in stadsschouwburg de Harmonie in Leeuwarden georganiseerd. Het festival kreeg veel media-aandacht uit binnen- en buitenland.
Tijdens het festival brengen artiesten uit onder andere Noord-Friesland, Wales en Baskenland liederen in hun eigen taal ten gehore. Dit jaar won de Baskische groep Pomada, die vrijdag 24 januari een lunchconcert geeft tijdens International Folk Festival in Tilburg (12.30 uur in 013).

Liet Internationaal is de internationale versie van 'Liet', het Friese songfestival dat al dertien jaar bestaat. Het Friese duo Twarres brak door toen zij in 1999 de publieksprijs van Liet wonnen met het liedje 'Wîr bisto?' De tweede editie van Liet Internationaal is volgend jaar oktober in Leeuwarden.