Stadstheater De Bond in Oldenzaal geopend met Folk

Oldenzaal heeft sinds afgelopen vrijdag zijn eigen Stadstheater De Bond. De opening werd verricht door Herman Bode (77), oud-voorzitter van de FNV die tot zijn 26e in Oldenzaal woonde. Daarna waren er optredens van de plaatselijke muziekkorpsen St. Josef en Semper Crescendo. Zaterdag vond er de eerste echte voorstelling plaats: Folk van Echte Mannen.

Ierse douane houdt Prins Clausprijs-winnaar
Youssou N'Dour drie uur lang vast

Maandagavond werd de Senegalese zanger Youssou N'Dour drie uur lang vastgehouden op de luchthaven van Dublin. N'Dour arriveerde in Ierland voor een concert in Dublin. De immigratiedienst wilde onder meer de identiteit van de Afrikaanse artiest nagaan en hield de zanger urenlang vast. Hij kwam zo ruim een uur te laat voor zijn concert.
De Ierse Groenen hebben dinsdag geëist dat minister van justitie Michael McDowell zijn excuses aanbiedt. Het optreden van de immigratiedienst op de luchthaven van Dublin is volgens een woordvoerder van de Groenen ,,beschamend en riekt naar racisme''.

Prins Clausprijs
Vorige week was Youssou N'Dour (59) nog in Amsterdam waar hij werd beloond met de Prins Clausprijs. Hij wordt naast Senegalees muzikant namelijk ook nog beschouwd als een soort opbouwwerker. Stan Rijven sprak met hem. Dagblad De Limburger puibliceerde het interview. Hier enkele citaten:
… "Ik pas me enigszins aan voor de Westerse markt. In Senegal breng ik altijd een eigen mix uit, daar houden ze van een andere vibe. Wanneer je een popsong schrijft, kun je kiezen uit verschillende mixen zoals latin, jungle, R&B, hiphop. Afrikanen kunnen dat ook." Zanger, charismatisch leider en bruggenbouwer: precies om die redenen kende het Prins Claus Fonds hem een prijs toe. "Youssou N'Dour heeft de mbalax geglobaliseerd - de hedendaagse popmuziek van Senegal gezongen in het Wolof en een mix van lokale en internationale stijlen. Zijn wereldsucces als zanger, componist, bandleider en producer zet hij in ten dienste van de samenleving. Hij is in Dakar gebleven en initieert van daaruit muzikale en computeropleidingen; hij coacht en begeleidt jong talent. Via zijn muziek levert hij maatschappelijk commentaar en promoot hij tolerantie en interculturele dialoog", aldus het juryrapport….
… "Wanneer ik een song schrijf probeer ik altijd aan het dagelijks leven te refereren. Aan Dakar, waar ik woon, maar ook aan thema's die mensen bezig houden". Zo bracht hij in 1984 het schitterende album Immigrés uit. "Dat was een oproep aan Senegalezen die in Frankrijk een nieuw bestaan opbouwden. Ik wilde ze laten weten niet te vergeten waar ze vandaan kwamen", aldus N'Dour. Zijn nieuwste project behelst een soort Sahara-opera in samenwerking met het Prins Claus Fonds. "Ik wil mensen laten horen hoe vredig de muziek uit die islamlanden klinkt. Ik ben blij met de belangstelling van het Fonds, omdat mensen begrijpen hoe divers Afrikaanse cultuur is"…