Vijf 'nieuwe nummers' van Jacques Brel op cd t.g.v. Brel-jaar

België eert volgend jaar op uitgebreide wijze zanger Jacques Brel. Hij wordt - omdat het dan 25 jaar geleden is dat hij stierf - voornamelijk in zijn geboortestad Brussel herdacht. Naar aanleding van het Brel-jaar verschijnen in september vijf nog nooit uitgegeven liedjes die de chansonier nagelaten heeft.
De liedjes vormen de eye-catchers voor een speciale cd-box die uitgebracht wordt door platenfirma Universal. Het gaat om de volgende chansons: La Cathédrale, Avec Elégance, Mai 40, Sans Exigences en L'amour est morte.

Onder de titel Het Recht Om Te Dromen is er een centrale Brel-tentoonstelling in een aan de Schildknaapstraat 50 gevestigde ruimte. Deze expositie loopt van 22 maart tot 17 januari en brengt Brel meer als mens en dromer naar voren dan als zanger. Wie de vijf 'nieuwe nummers' van Brel eerder wil beluisteren dan in september kan dat op die tentoonstelling.

De grote opening van het Brel-jaar heeft plaats op 29 en 30 maart met een feestweekeinde en een volksbal. Op 27 september beleeft het Brel-jaar een hoogtepunt met een huldeconcert op de Brusselse Grote Markt. Vlaamse en Franse muzikanten vertolken het oeuvre van Brel, begeleid door een symphonisch orkest. Ook in de Brusselse café is dan het chanson volop te horen.

Bovendien zijn er speciale wandelingen en fietstochten uitgezet. Ook wordt het ballet Lumière opgevoerd, dat is geïnspireerd op een lied van Brel. Voorts zijn er exposities in het Belgisch Centrum voor het Beeldverhaal (beter bekend als Stripmuseum) aan de Zandstraat, en in Brels 'eigen museum' aan het Oud-Korenhuisplein. Daar kan het fameuse concert worden herbeleefd waarmee de zanger in 1966 in het Parijse Olympiaafscheid nam van zijn publiek.
Zie ook www.brel-2003.be