Miljoenen-toezegging voor Festival Mundial

Festival Mundial krijgt een grote steun in de rug bij het realiseren van toekomstplannen. Het ministerie van Buitenlandse Zaken/Ontwikkelingssamenwerking stelt voor de komende vier jaar 3,4 miljoen euro beschikbaar.

Mundial Productions, de BV achter het festival, kan van 2003 tot en met 2006 jaarlijks beschikken over gemiddeld 850.000 euro. Daarmee kan de organisatie per jaar 80 artiesten uit ontwikkelingslanden uitnodigen voor een tournee van 25 dagen (Mundial on Tour) in de periode van Festival Mundial.

Ook maakt de subsidie het mogelijk steeds 20 kinderen te laten overkomen voor het sinds dit jaar bestaande Mundial-onderdeel Via del Mondo Kinderstem. Het geldbedrag is verder mede bedoeld om in het voor- en najaar vervolgtournees mogelijk te maken van jaarlijks 36 artiesten, die eerder via Mundial on Tour hun Nederlandse debuut maakten. Zo komt volgend jaar de kindergroep La Troupe Lenga uit Burkina Faso opnieuw over.

In de miljoenen-afspraak is verder verdisconteerd dat het ministerie tot en met 2006 jaarlijks tijdens het Mundial-slotweekend in het Leijpark aanwezig is met een eigen podium.

Een deel van het bedrag kan Mundial Productions ook gebruiken om Nederlandse artiesten te laten optreden in 'het Zuiden'. Al jaren heeft Mundial een innige band met een festival in de Burkinese stad Koudougou, waar twee weken geleden nog flamencogitarist Maurice Leenaars speelde.
In februari 2003 vindt de eerste editie plaats van het Sarakasi Mundial festival in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. De Tilburgse zangeres Sêna en band zullen daar optreden. Bron: Brabants Dagblad