Bandia Ionica definitief naar Folkfestival in Tilburg

Het is nu zeker dat op het International Folk Festival in Tilburg de meest hotte Italiaanse folkband van dit moment speelt: Bandia Ionica. En wel tijdens Casa Italiana op vrijdag 24 januari in 013. Onlangs was Banda Ionica nog top op Crossing Border en begin dit jaar in Italië hemelbestormend met de cd Matri Mia, langzaam voortschrijdende dodenmarsmuziek, muziek die een ontmoetingspunt is tussen de 'simpele volksmuziek' en doordacht gecomponeerde stukken.

In 2000 verscheen de eerste plaat van de groep, Passione. Berustende, instrumentale muziek, die zich uitstekend bleek te lenen als soundtrack. Nu, op Matri Mia is naast gedragen blaasmuziek plaats voor elektronische ritmes, ska, reggae en iets meer gekte in de traditie van Tom Waits. Belangrijkste kenmerk is dat er op de cd hartverscheurend gezongen wordt door mensen als Cristina Zavalloni, Mauro Ermanno en de van Macaco bekende Dani Carbonell. De live-uitvoering van Matri Mia gaat gepaard met videobeelden, waarbij de groep de muziek speelt.
Banda Ionica komt met dertig man sterk speciaal voor dit festival over uit Sicilië.

De Nederlandse journalist Roger Teeling sprak onlangs met Fabio Barovero, de oprichter van de band. Hier enkele citaten uit zijn verhaal:
…Banda Ionica vindt z'n oorsprong in eeuwenoude tradities uit het zuiden van Italië. "Begin jaren negentig was ik daar veel op reis," vertelt Barovero. "Op een dag zag ik op het eiland Procida een ochtendprocessie. Een religieus ritueel om de doden te gedenken. Bij de eerste noten stonden bij iedereen de tranen in de ogen van ontroering. Maar al snel maakte een diep gevoel van sereniteit zich daarna van je meester."…
…"Ik merkte dat het van grote invloed was op mijn eigen muziek. Voor mij nieuw, want ik kom zelf uit de noordelijk gelegen industriestad Turijn, waar iedereen de eigen achtergrond allang vergeten is. Ik ben daarom op zoek gegaan naar platen met die muziek, maar kon niets vinden." In die tijd speelde Barovero al veel samen met Roy Paci, de trompettist die vooral bekend zou worden door zijn spel bij de concerten van Manu Chao. "Roy komt zelf van Sicilië en daar bleken ze die marsen dus ook te hebben. Daar ontdekten we dat er voor dit soort rituelen wel degelijk muziek geschreven is, zelfs door een bekende klassieke componist als Verdi. We besloten die stukken op te gaan nemen in de studio. Ik verzamelde zo'n dertig bevriende musici, allemaal blazers, en Banda Ionica was geboren."…