Sinéad O'Connor met folksongs naar Vredenburg Utrecht

De Ierse zangeres Sinéad O'Connor geeft op donderdag 30 januari een concert in Vredenburg Utrecht. Het concert maakt deel uit van een tournee die ze maakt ter gelegenheid van haar nieuwe album 'Sean-Nós Nua'. Op die cd gaat ze op een overwegend zweverige manier terug naar het Ierse erfgoed en vertolkt ze dertien klassieke Ierse folksongs.

Sinead O'Connor vindt de meeste Ierse folk saai. Moving Hearts vond ze destijds een positieve uitzondering. Ze wil jonge Ierse singer-songwriters en muzikanten enthousiasmeren voor traditionele muziek. Haar nieuwe cd bevat daarom enkel traditionele nummers gegoten in een eigentijds jasje.

Zoals gezegd bestaat die eigentijdsheid uit een aanpak die aanmerkelijk softer is dan die van Moving Hearts destijds. Gelukkig is het nog niet zo erg als Enya, maar op een enkele uitzondering na, zoals het tien minuten durende Lord Baker (met Christy Moore) moet je daar wel aan denken als je Sean-Nós Nua hoort.

Zelf zegt ze over haar aanpak: "The way we have recorded them is to 'sexy' them up with rhythms and sounds so that they can become part of what is new style." Over het algemeen is dat op de cd dus nogal zweverig uitgepakt. Welke begeleiders ze meeneemt naar Vredenburg is nog niet bekend. Op de cd wordt ze ondersteund door muzikanten als Waterboys' Steve Wickham (fiddle), Sharon Shannon (accordion), Donal Lunny (acoustic guitar, bouzouki, bodhran, keyboards), Cora Venus Lunny (classical violin) en Rob O'Gheibheannaigh (whistle en banjo).

Máire Ní Chathasaigh & Chris Newman met
jigs, reels, jazz, bluegrass en prachtige Gaelic songs

Máire Ní Chathasaigh & Chris Newman (ierl/gb) zijn op tournee. Zo spelen ze ondermeer op do 14 november in De Ridderhof, Kerklaan 20, Koudekerk a/d Rijn. Reserveren: 071-3414647 info: www.ttfc.nl, za 16/11 staan ze in Odeon Zwolle en een dag later 's middags om 15 uur in het Arsenaal Theater in Vlissingen samen met Cara Dillon.

Chris Newman leerde met 4 jaar gitaar spelen en zijn eerste betaalde concert speelde hij op zijn 14e. Speelde allereerst jazz en speelde ondermeer met Stephane Grappelli & Diz Disley. Maíre Ní Chathasaigh begon op 11 jaar met de harp en kreeg vorig jaar in Ierland de Traditional Music Award als muzikant van het jaar en beste harpiste.
Deze twee virtuozen op hun instrument ontmoetten elkaar in 1984 en hun 1e optreden was in 1987 op het Cambridge Folkfestival. Ierse muziek spelen op de gitaar en harp is niet zo vreemd, maar er jazz en bluegrass aan toe voegen is een heel ander verhaal. Chris en Máire rijgen met het grootste gemak op het podium Keltische jigs en reels, jazz, bluegrass en prachtige Gaelic songs aan elkaar. Deze samenvoeging leidt niet tot een fusie waaruit nieuw geluid ontstaat. Jazz blijft jazz en zo wordt het gespeeld. Ze blijven trouw aan de oorspronkelijke stijl.
The Belfast Telegraph: "This celebrated harp/guitar duo took place by storm. Stately Carolan tunes, jazzy Django-ish numbers, dazzling Doc Watson flat picking style fliers, driving Irish dance tunes, this pair can nonchalantly do the lot. Their musicianship was enviable. Guitar players applauded en went sadly home to burn their instruments".
Ze maakten inmiddels vijf duo cd's en een aantal solo cd's.
Zie ook: www.oldbridgemusic.com