Wessel Gansfortprijs naar Henk Scholte

De culturele prijs van de Provincie Groningen; de Wesselgansfortprijs gaat dit jaar naar Henk Scholte. De Wessel Gansfortprijs bestaat uit een plastiek van Cees Sillen en een geldprijs van 6.807 euro. In 1989 is de Wessel Gansfort Prijs, genoemd naar de Groningse humanist Wessel Gansfort, ingesteld. Het is de culturele onderscheiding van de Provincie Groningen die tweejaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling, die op een bijzondere wijze een impuls heeft gegeven aan het culturele leven in de Provincie Groningen.

In de jury van de Wessel Gansfortprijs 2002 zaten Stientje van Tright (directeur van het IVAK, instituut voor kunstonderwijs), Hanneke Kappen en Jan Veldman (winnaar Wessel Gansfortprijs 2000).

Henk Scholte, geboren in Stadskanaal maar woonachtig in Groningen is een veelzijdig man. Bekend is hij o.a. als zanger van de groep Törf en als radiopresentator (Radio Noord met het programma Twij deuntjes veur ain cent (een programma met regionale luistermuziek). Daarnaast is hij o.a. schrijver, verhalenverteller, deskundige op het gebied van Groninger literatuur en oude Groninger liedjes en houdt hij zich veel bezig met Duits-Nederlandse betrekkingen.