Image

Follia!: Kila's speed + Hoven Drovens elektrische
gitaren + etnische percussie

In Vlaanderen wordt Follia! beschouwd als een van de veelbelovendste folkgroepen. Het folkfestival van Zwolle heeft Follia! zaterdag 15 februari in haar programma opgenomen. Reden genoeg dus om even door het Vlaamse web te spinnen op zoek naar info over deze groep.
De eigen website van de groep meldt:
"In het voorjaar van 1999 werden Johan Decancq, Sammy Lee Daese & Greet Gariau (Fluxus) in samenwerking met het folkfestival van Dranouter uitgenodigd om twee concerten te spelen in Roemenië (Praid & Tirgu Mures). Daar groeide bij volle maan en bij de rijkelijk vloeiende "chuïka" het idee om een crossoverproject op te starten : Follia!
Follia! werd opgericht in september 1999 door Johan Decancq, Sammy Lee Daese en Pieter Decancq, in samenwerking met, en gesteund door het follia! verenigt folk- en jazzmuzikanten met als gevolg een zalige vervloeiing van de twee genres. Ook drum'n'bass & funk staan op stapel.
Vertrekbasis zijn zowel eigen als oud europese teksten uit o.a het liedboek van jan Frans Willems, Vlaanderen 19de eeuw. Nieuwe wegen worden op een boeiende manier ingeslagen en uitgestippeld. Dus niet enkel een klassieke genrebewandeling, maar alles wat in ons omgaat wordt uitgeprobeerd.
Follia!'s concertprogramma gaat van opzwepende dansnummers met oriëntaals geïnspireerde zangscanderingen en oude teksten naar psychedelische viooldistortions, naar trage ballades en in de toekomst naar live dj sampling...

Dat belooft veel. Verder gezocht en natuurlijk ook even langs gegaan bij DJJak op zijn site www.folk.tk. En hij heeft zowaar een demo-cd van Folia! weten te bemachtigen en bespreekt die op zijn site. De demo is dit jaar gemaakt en bevat vier nummers die samen bijna twintig minuten in beslag nemen. Lees even een stukkie mee en je hebt al een ticket voor Zwolle gereserveerd.
…Het vertrekpunt was folk en jazz te vermengen, maar nu drie jaar later blijkt dat ze nog veel verder gegaan zijn. Vooral dan met percussie en elektrische gitaren. "Tina Brown" is een razendsnelle Reggae-Scottisch die drijft op een Afrikaans ritme. KÌLA is niet ver weg. De 5/4 wals "Elfenbal" is veel traditioneler, klinkt in het midden zelfs middeleeuws en eindigt klassiek. "Heer Halewijn" begint duister en experimenteel, wordt even later bijna een metalballad en eindigt als een Afro-Vlaamse jig. Het demootje sluit met "Zepheus" waarin net als bij HOVEN DROVEN Scandinavische muziek vermengd wordt met loeiende elektrische gitaren. Follia! stopte er ook nog etnische percussie bij…