Image
Jim McCann kampt met keelkanker

De komende tournee van Jim McCann die zou plaatsvinden tussen 28 oktober en 13 november a.s is geannuleerd. Onlangs werd een kwaadaardige aandoening in de keel geconstateerd die optreden voorlopig onmogelijk maakt. De zanger had de laatste maanden reeds te kampen met stemproblemen. De behandeling van deze keelkanker zal binnenkort beginnen. McCann zal dus ook ontbreken bij de Celebrating 40 year tour van The Dubliners.

Jim McCann, die ooit nog een blauwe maandag medicijnen studeerde, was als tiener meer een rocker. Hij hield van skiffle en liet zich inspireren door mensen als Lonny Donegan, Buddy Holly en Eddie Cochran. Ofschoon hij net als veel generatiegenoten was opgegroeid met Ierse volksliedjes, begon hij ze pas in '64 zelf uit te voeren. Hij deed dat naast een vakantiebaantje in het Engelse Birmingham.

The Ludlows
Voordat Jim McCann van 1974 tot 1979 deel uit maakte van The Dubliners, was hij al ruim tien jaar actief als zanger/gitarist ondermeer in de band "The Ludlow Trio", die haar naam ontleende aan een song van Woody Guthrie. De folkrevival was in die tijd (1965) volop aan de gang en The Ludlows werden populair. Samen met The Dubliners en The Wolfetones behoorden ze tot Ierlands top 3.

The Ludlows gingen in '67 uit elkaar en McCann startte zijn solo-carrière met veel successen in Ierland en Engeland met o.m. zijn eerste solo-album. In '68 maakte hij deel uit van Maureen Potter's "Gaels of Laughter" revue, waarna hij twee jaar lang als solist door Engeland tourde en regelmatig gast was in programma's van BBC radio en tv.

Terug in Ierland bracht hij in '70 zijn tweede album uit "McCanned". Zijn carrière raakte in een stroomversnelling. Tal van concerten en tv-opnames volgden, zoals de TV special "Reflections of Jim McCann" en de TV serie "The McCann Man". Een van McCann's gasten in die derie was zijn vriend Luke Kelly, zanger bij de Dubliners.

In 1973 trad McCann toe tot de cast van "Jesus Christ Superstar". Jim speelde Petrus, en Luke Kelly die van Herodus. Tijdens die show werd Jim gevraagd tijdelijk de zieke Ciaran Burke bij de Dubliners te vervangen. Toen een ander Dubliner, Ronnie Drew besloot solo te gaan, werd McCann vaste Dubliner.

Er volgde vijf drukke jaren met tournees, plaatopnames en tv-shows. In die periode speelde McCann ook nog de Narrator in "Joseph and the Amazing Technicolour Dreamcoat". Zes maanden per jaar op tournee - waaronder ook menig maal in Nederland - het werd McCann allemaal wat teveel. Eind '79 besloot hij zijn solo-carrière weer op te pakken.

Moergestel
In augustus dat jaar trad hij ondermeer op tijdens de legendarische folkfestival in Moergestel, genaamd De Folkdag. Hoewel 's middags vroeg in het programma gepland, devalueerde overmatig drankgebruik zijn concert. In zijn solocarrière scoorde hij desondanks enkele grote hits ondermeer met het nummer Grace, dat het in zijn home-land maar liefst negen maanden aan de top zou volhouden.

McCann is steeds blijven optreden. In de loop van de jaren negentig kreeg zijn carrière een upswing. Sindsdien tourt hij weer volop over de hele aardkloot. Jim McCann bezoekt ook ons land jaarlijks voor een reeks concerten. Het ene moment zorgt hij voor een feest der herkenning met meezingers uit zijn Dubliners-periode, het volgende moment luistert de zaal ademloos naar een ontroerende ballade.

CD's
Vorig jaar tourde hij ook door Duitsland, Japan en Canada. In dat jaar verschenen ook twee cd's van McCann: The Collection en een live-cd met opnames van een concert tijdens het Skagen Folk Festival in Denemarken. Op datzelfde festival stonden ook The Dubliners en de Amerikaanse folkzanger Tom Paxton. Maar het publiek reageerde zo enthousiast op het optreden van McCann, dat een Deens radiostation dat het hele concert had vastgelegd, McCann benaderde of het niet mogelijk was er een live-cd van uit te brengen. Nadat Jim de banden beluisterd had, was het besluit snel genomen en werd het album uitgebracht onder de titel Jim McCann Live At The Skagen Festival.

Dit jaar bestaat de legendarisch folkgroep The Dubliners veertig jaar. Het jubileum zal uitgebreid worden gevierd met een reunietournee, waarbij ook Ex-Dubliner Ronnie Drew betrokken is. Ook voor Jim McCann was aanvankelijk een gastrol weggelegd, maar zijn ziekte verhindert dit nu.