Musicoloog Alan Lomax overleden

Musicoloog Alan Lomax is afgelopen vrijdag in Florida op 87-jarige leeftijd overleden. Samen met zijn vader spoorde hij in de twintigste eeuw Amerikaanse volksmuziek op. Vader John en zoon Alan namen met hun opnameapparatuur als eerste Muddy Waters op, en Woody Guthrie, en Leadbelly. Ze zorgden ervoor dat blues uit de delta, folk uit de Appalachen, jazz uit New Orleans, songs uit het Engelse platteland en Ierland, vandaag springlevend zijn.

Vader John stierf in 1940. Alan zette zijn werk voort. Hij reisde rond met zijn vrouw, later met zijn dochter Anna of zijn zus Bess. Hij zocht naar Robert Johnson, maar vond Blind Willie McTell achter een voedselkraam. In 1941 nam hij McKinley Morganfield op, een plantage-arbeider. Die nam de naam Muddy Waters aan en The complete plantation recordings bracht de bluesmuziek bij miljoenen mensen. Eigenhandig bracht Alan Lomax de Amerikaanse muziekgeschiedenis in kaart in zowat 5.000 uur veldopnamen en talloze radioprogramma's en teksten.
Vanaf de jaren '50 verbreedde Lomax zijn terrein tot buiten de VS, en muziek op in Engeland, Italië, Spanje, en de Caraïben. Hij kon dat zelf niet meer naar het cd-tijdperk omzetten nadat hij in 1995 twee hartaanvallen kreeg. Het Rounder-label nam de handschoen op en begon in 1997 met de uitgave van de belangrijkste muziekbibliotheek van de VS.
www.alan-lomax.com