Gerenommeerde Unesco-prijs voor Youssou N'Dour

De Senegalese zanger Youssou N'Dour is onderscheiden met de Unesco-muziekprijs. De VN-cultuurorganisatie en de Internationale Muziekraad (IMC) roemden N'Dour om zijn verdiensten voor de muziek en de verstandhouding tussen volkeren.
Volgens de vertegenwoordigdster van de Unesco, Milagros del Corral, zorgt N'Dour voor een kritisch bewustzijn voor de belangrijkste vragen over Afrika. De jury huldigde de zanger ook omwille van zijn sociaal engagement. Onlangs bracht hij nog het album Egypt uit, een eerbetoon aan de ware islam.

N'Dour geldt als één van de belangrijkste wegbereiders van de Afrikaanse muziek van de afgelopen twintig jaar en als verbindingsschakel met de westerse popmuziek. De 45-jarige zanger werkte tijdens zijn carrière samen met artiesten zoals Sting, Peter Gabriel, Axelle Red en Neneh Cherry, met wie hij tekende voor de hit 'Seven Seconds'. Door de verbinding van traditionele Afrikaanse muziek met rock- en popelementen maakte N'Dour wereldwijd naam en faam als muzikant, componist, groepsleider en muziekproducent.
De UNESCO-muziekprijs is één van de meest gerenommeerde muziekonderscheidingen. De prijs bestaat uit een medaille, een oorkonde en een geldprijs van 2.500 euro. Eerder werden componisten Leonard Bernstein en György Ligeti, violist en dirigent Yehudi Menuhin en de Canadese jazzartiest Oscar Peterson al bekroond met de prijs.