Reünie Planxty beperkt zich tot concerten in Ierland Op het Celtic Musicfestival in Vlaardingen was men al blij met driekwart van de legendarische Ierse band Planxty. Dat heeft zeker naar meer gesmaakt, want ook het laatste oorspronkelijke lid, Christy Moore, heeft zich gemeld. In de oorspronkelijke samenstelling, met Christy Moore, Andy Irvine, Donal Lunny en Liam O'Flynn is in januari/februari van dit jaar in Dublin een serie optredens gepland. Het viertal heeft in het oude jaar een weekje in Co. Clare samengespeeld en vonden dit erg 'enjoyable'. Helaas voor ons op het vaste land van Europa komt er geen tournee. ('It will be more a fun thing') Meer details op www.christymoore.com

Bandcoach Guy Roelofs en nieuwe violiste voor Inner Strength Met een demo-opname en enkele festivals in het vooruitzicht, heeft Inner Strength besloten zich vanaf januari 2004 te versterken met een nieuwe violiste en een bandcoach. Enkele weken geleden heeft zangeres/violiste Noortje van de Voort aangegeven zich in toenemende mate te willen richten op de zang, waardoor een vacature ontstond voor een violist(e). Vanaf januari 2004 zal altvioliste Cora van den Berg deze positie invullen. Inner Strength denkt samen met Cora, die ervaring heeft in een zigeuner/klezmer-gezelschap, een verdere invulling te kunnen geven aan hun world-folk concept.
Ook is Inner Strength op zoek gegaan naar een bandcoach. Na een tip van Dubius-doedelzakspeler Marcel Grotens heeft Inner Strength contact gezocht met Guy Roelofs, die zijn achtergrond zowel in de folk als in de popmuziek heeft liggen. Nog deze maand kijken beide partijen hoe ze de samenwerking vorm gaan geven.
Inner Strength speelt world-folk, een frisse combinatie van wereldmuziek, folk, pop en rock. De band heeft in november 2003 opgetreden als voorprogramma van het legendarische Fairport Convention en speelt in 2004 onder meer op Folkroute (Roosendaal), Blue Dew Folkvillage (Zwolle) en Folkwoods (Nuenen).

Op 19 en 20 januari a.s. is Inner Strength te zien in de cafés De Buut (Eindhoven) en Alleman (Gemert). Het publiek kan dan ook kennismaken met de nieuwe violiste.
Meer info over deze optredens op www.inner-strength.nl of www.folksurvival.nl.

Inner Strength is:
Noortje van de Voort - zang
Judith van der Valk - fluit / zang
Cora van den Berg - altviool
Roland Mathijssen - didgeridoo
Kelly van der Heijden - gitaar
Endy Kasanardjo - bas
Geert van der Wallen - drums

Onduidelijkheid over doodsoorzaak Elliott Smith De gerechtelijke lijkschouwer van Los Angeles twijfelt twee maanden na het overlijden van de Amerikaanse singer-songwriter Elliott Smith nog steeds aan de oorzaak van diens dood. Er kan niet overtuigend aangetoond worden dat de steekwond die in de borst van Elliott Smith werd aangetroffen, door hemzelf is aangebracht.
"The trauma that he sustained could have been inflicted by him or by another and the coroner has not been able to make a determination," aldus een zegsman van de lijkschouwer.
Smith, 34, werd 21 oktober 2003 gevonden in het appartement in Los Angeles dat hij samen met zijn vriendin bewoonde. Hij had een steekwond in zin borst. Hij werd met spoed overgebracht naar het dichtst bijzijnde ziekenhuis, alwaar de dood werd vastgesteld. De politie ging uit van zelfmoord. Aanvankelijke rapporten spraken van één steekwond, maar de lijkschouwer vond nog een tweede. Hoewel Smith jarenlang kampte met verslavingsverschijnselen, vond de lijkschouwer geen enkel spoor van enige drug in zijn lichaam. Hiermee houdt het onderzoek naar de dood van Smith een open einde.
Bron: RollingStone

Engelse folkrockband Shave the Monkey stopt ermee
De Engelse folkrockband Shave the Monkey stopt er na vijftien jaar mee. Ze hebben mooie tijden beleefd, maar nu is het welletjes. Tijd 'to give the monkey a chance to grow its hair', zoals ze het op hun eigen site noemen.
De groep heeft in wisselende samenstellingen tal van festivals bezocht: Fairport Convention's Cropredy Festival, Cambridge Folk Festival, Dranouter, Deerlycke Folk en het Skagen Festival in Denemarken. Afgelopen jaar stonden ze voor het eerst in Nederland op een festivalpodium en wek in Zwolle. Daarvan staat ons nog bij een van Kadril geleende bourrée. Een energieke speelstijl was een van hun handelsmerken, maar ze waren ook in staat tot een intiem concert.
Het eind van de groep tekende zich eigenlijk al twee jaar geleden af toen Steve Collins de groep verliet, daarmee verloor Shave the Monkey de kenmerkende accordeon uit haar sound.
De groep heeft altijd een stap verder gezet dan folkrock. Natuurlijk lieten ze zich graag inspireren door grootheden uit de folk als Moving Hearts of Blowzabella, maar evengoed door rockers als King Crimson, Jethro Tull, Captain Beefheart of Camel.

De laatste bezetting van Shave the Monkey was:
Carolyn Sheppard - Zang, 5-string fretloze basgitaar en ak. gitaar
Duncan Moss - Draailier, sax, fluit, doedelzak, zang
Guido Rincon - Keyboards, el. + ak. gitaar, bouzouki, percussie, zang
Fran Brody - Elektrische viool, zang
Kevin Neaves - Drums, akoestische guitar
Brian Causton - Mandoline, mandocello, el. + ak. gitaar, zang

Discografie:
The unseelie court - Percheron Music '92
Dragonfly - Percheron Music '94
Mad Arthur - Percheron '96
Good Luck Mr Gorsky - Percheron Music '02