Met het nummer O julissi na jalini is de Vlaamse klassiek getinte folky groep Ishtar geselecteerd voor de voorronde van het Eurovisie Songfestival. Ze zijn daarmee live te zien op de VRT 1 televisie op zondagavond 4 februari. Het is bijzonder dat professioneel klassiek geschoolde musici aantreden voor Eurosong. De tien Ishtar-musici zijn stuk voor stuk professionals in de klassieke muziek. Ook de arrangementen en klankkleur van de groep doen klassiek aan.

Ishtar omschrijft het nummer als ‘een heel vrolijk, aanstekelijk nummer dat de positieve, optimistische zijde van het leven wil laten zien en horen.' In totaal waren er 450 liedjes ingezonden waar uit gekozen moest worden. Daarvan zijn er twintig geselecteerd. Op vier zondagavonden (van 27 jan t/m 17 februari) nemen die het tegen elkaar op. De winnaar doet mee aan het Eurovisie Songfestival in Belgrado.

Ishtar (genoemd naar de Babylonische godin van de liefde) is een tienkoppig ensemble dat  gefascineerd wordt door de kracht en de puurheid van eeuwenoude muziek. Hun repertoire halen ze uit heel Europa, van Ierland tot Estland, van Frankrijk tot Bulgarije.  Hun eerste cd, TroubAmour, die in 2005 verscheen, is het gevolg van project uit 2001. Ter gelegenheid van een optreden op Nieuwe Oogst, een Oost-Vlaams zomerfestival, arrangeerde  Michel Vangheluwe toen een aantal oude minneliederen voor drie stemmen en vond dat er wat begeleiding bij hoorde. Daaruit ontstond de groep Ishtar. Nu musiceert Ishtar met 3 zangeressen, 1 zanger-muzikant en 6 instrumentalisten.

ishtar
Ishtar

Onze recensent Henk zag Ishtar vorig jaar tijdens het Brugge Festival en afgelopen zomer op het festival Pastorale in het Zeeuwse Nisse. Hij schreef toen ondermeer: ‘Vorig jaar zag ik Ishtar op Brugges Festival (...) Hun programma met klassiek getoonzette traditionele liefdesliederen uit hoofdzakelijk Oost-Europa maar ook uit west-Europa, overtuigt mij nu meer dan toen. De verbindende teksten zijn  aanmerkelijk puntiger. Het repertoire is ingetogener en evenwichtiger samengesteld, de cellist maakt nu meer gebruik van zijn fraaie tenor-stem, de hoboïst klinkt nóg indrukwekkender dan toen. Zangeres Soetkin Baptist vond ik destijds té theatraal. Haar presence lijdt nog steeds onder overacting, maar gelukkig al iets minder.'

De samenstelling van Ishtar is:
Soetkin Baptist: zang
Ann Vandaele: zang en blokfluit
Els Vandaele: zang
Hans Vandaele: zang en cello
Lode Cartrysse: hobo en althobo
Frank Markey: klarinet en sax
Marleen Vandaele: viool
Korneel Taeckens: altviool en percussie
Michel Vangheluwe: contrabas, gitaar, piano, harmonium en percussie
Karel Vercruysse: gitaar

Zie ook www.ishtar.be.