In 2008 zal het precies 35 jaar geleden zijn dat de visionaire americana-peetvader Gram Parsons na een fatale cocktail van morfine en alcohol overleed in een motel in Joshua Tree Memorial Park. Naar aanleiding daarvan gaan The Cowboy Angels, de Gram Parsons-huldeband van schrijver-zanger Yurek Onzia, uitpakken met een reeks jubileumconcerten met enkele verrassende speciale gasten, waaronder Nathalie Delcroix van Laïs. De groep kan nog geboekt worden.

Al jaren liep schrijver-muzikant Yurek Onzia met het plan in het hoofd om een huldeband samen te stellen voor een van zijn muzikale helden, countryrockpionier (zelf verkoos hij de benaming 'Cosmic American Music') en cultheld Gram Parsons. Parsons leerde Rolling Stones Keith Richards en Mick Jagger country spelen (zie ook: verschillende nummers op 'Let it Bleed', 'Sticky Fingers' en 'Exile on Main Street'), en zijn briljante songs waren de inspiratie voor een legioen artiesten: van The Eagles en Elvis Costello, over R.E.M. en Lone Justice, via Steve Earle en The Jayhawks, naar alt.country-vaandeldragers als Lucinda Williams, Wilco en Ryan Adams.

Het plan werd uiteindelijk werkelijkheid. Met The Cowboy Angels brengt Onzia samen met vrienden-bewonderaars Piet De Houwer (The Seatsniffers), Raf Timmermans (Flip Kowlier), Iris Smithuis (Hummingbird), Dennis Colman (ex-Reef Rider), David Buyle (Rawhide) en Jef Marinus een bloemlezing uit Gram Parsons' solo-werk, en zijn jaren met The Byrds (hun 'Sweetheart of the Rodeo' uit 1968 was het eerste echte countryrockalbum), The Flying Burrito Brothers, zijn duetten met muze Emmylou Harris, en covers van Gramfavorieten zoals James Carr, The Everly Brothers, George Jones, Bob Dylan, The Louvin Brothers en The Stones.

Het werd een opwekkende en ontroerende selectie uit Gram Parsons' omvangrijke oeuvre, met poëtische en pittige liederen over liefde, lust, verlies en ldvd, een vat vol vlammende verhalen over zonde en vergeving. Met een glansrol voor de Benelux- pedalsteellegende Jef Marinus (hij begeleidde tal van internationale vedetten tijdens de grote zaterdagavondshows op de Nederlandse tv in de jaren 70, speelde nog bij Ann Christy en stond zowaar zelf ooit in het voorprogramma van Emmylou Harris).

In het herdenkingsjaar 2008 zullen Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) en Nathalie Delcroix (Laïs) optreden als vaste special guests van Yurek Onzia en zijn kornuiten in de XL-versie van The Cowboy Angels, allebei zijn vurige bewonderaars van Gram Parsons. The Cowboy Angels XL feat. Stef Kamil Carlens en Nathalie Delcroix belooft filmisch, poëtisch, magisch, opwindend en ontroerend te worden. Vanaf nu is de groep te boeken voor clubs, festivals en culturele centra via Twinstreet Bookings.   

Overigens blijven The Cowboy Angels natuurlijk ook 'gewone' concerten geven. Zo spelen ze op 11 mei o.a. op de 15de Belgian Rootsnight in Hof ter Lo, met als headliner de Amerikaanse blueslegende Johnny Winter. Een album van de groep staat in de steigers.

Meer info, foto's & geluid: www.myspace.com/thecowboyangels.