Het lied Ballade voor Foekje van Sido Martens vormt de rode draad tijdens de presentatie van diens boek De Loper+ mini-cd aanstaande zaterdag 16 februari in Leeuwarden. Er is een lezing over het fenomeen sekseverificatie, waarvan de talentvolle atlete Foekje Dillema (de hoofpersoon uit Martens' ballade) ooit slachtoffer werd. Schrijver/hardloper Eerde Beulakker zal Sido Martens interviewen over zijn boek. Ook leest Martens voor en speelt hij een aantal liedjes van de cd.

Foekje Dillema dreigde ooit harder te gaan lopen dan Fanny Blankers-Koen. Fanny's echtgenoot Jan Blankers, een atletiektrainer en chef-sport van de Telegraaf, kreeg het in 1950 voor elkaar de concurrente van zijn vrouw vanwege vermeend sekse-bedrog te verbannen van de atletiekbaan. Ze zou een man zijn. Kort na haar overlijden in december 2007 kreeg Dillema postuum eerherstel van de atletiekbond.

Door het overlijden van Foekje Dillema staan sekse- of genderverificatietesten weer in het middelpunt van de belangstelling. Het is alweer bijna vergeten dat alle Olympische atletes tussen 1968 en 1996 verplicht waren zo'n vernederende test te ondergaan. Voor een aantal atletes had dat trieste gevolgen. De Poolse sprintster Ewa Klobukowska bijvoorbeeld zag eruit als een vrouw, maar bleek xxy-chromosomen te hebben, een vorm van interseksualiteit. Ze moest al haar medailles inleveren en haar wereldrecord werd uit de boeken geschrapt. Jaren later bleek Ewa toch een normale vrouw, ze kreeg ook een kind.

Orthopedisch chirurg en ex-wereldkampioene duatlon & triatlon Thea Sybesma, werkzaam in het Geldropse St. Anna Ziekenhuis, geeft bij de boekpresentatie haar visie op dit onderwerp. Ongetwijfeld komt ook de tragedie rond Foekje Dillema aan bod. Eerde Beulakker, reisboekenschrijver uit Leeuwarden en zelf hartstochtelijk hardloper, zal Sido Martens interviewen over zijn boek.

‘De loper' van Sido Martens is een boek vol autobiografische hardloopverhalen. Sido Martens is redacteur van hardloopblad Runner's World en zanger-gitarist-componist. Naast muziek is hardlopen de grote passie in zijn leven. Dat zijn lichaam lichte sleet begint te vertonen en de prestaties afnemen, probeert hij - naar eigen zeggen - te verdoezelen door er over te schrijven. Behalve de normale paperbackversie verschijnt het boek ook in een eenmalige genummerde en gesigneerde oplage van 100 inclusief een cd met 5 liedjes over hardlopen. Zie ook ons eerdere artikel.

De presentatie is zaterdag 16 februari vanaf 15:30 uur bij boekhandel Selexyz De Tille, Ruiterskwartier 173 in Leeuwarden.

Zie ook: www.sidomartens.com.