Het duo Dirom Darom uit Gorinchem is uit elkaar. Ze zaten niet meer op een lijn, bovendien heeft leerkracht  Saskia Knijft een zwaardere baan aangenomen. Helga Buitelaar blijft aan de weg timmeren. Ze speelt nu in de groepen Liguster en Blauwe Schuyt en vormt met Ine Blom (Drieerlei) een nieuw duo. Ook staat ze in augustus twee keer op Folkwoods

"Ik deed 90% van al het werk en dat ging niet meer", mailt Helga, maar zo schrijft ze ook: "Saskia en ik zijn vriendschappelijk uiteen gegaan". En: "Ik heb een vervangster gevonden in Ine Blom (Drieerlei) om zeg maar een soort continuïteit te kunnen bieden. De vorm waarin en of ik nog doorga met een soortgelijk project hangt van vele dingen af. Dan wordt in ieder geval vorm en naam anders natuurlijk."

Buitelaar is nu bezig aan een CD, genaamd Folk for Kids. Dat album zal op Folkwoods gepresenteerd worden. Daar zingt Buitelaar niet enkel mee in het project Groef van Guy Roelofs, maar doet ze 's avonds ook een kort kinderprogramma Folk voor het slapen gaan.
Helga: "Dat is als ludieke pay back actie bedoeld omdat organisator Tinus Kanters vorig jaar mijn ingetingelde autoruitje zo ridderlijk heeft betaald en alle rompslomp van me heeft overgenomen (Carglass, politie etc) Meer dan goed!!!. Als kinderact hadden ze vorig jaar een schreeuwerige clown met veel te harde versterkte muziek... Toen heb ik aangeboden iets moois te verzinnen voor hem..."

helga buitelaar
Helga Buitelaar, foto Ronald Rietman

Op de vraag met wie ze de cd Folk for Kids maakt, mailt ze: "Dat doe ik alleen (deed de Dirom Darom cd's ook alleen behalve de tweede stem, niet lullig bedoeld maar wel waar). Het wordt deels historisch materiaal, kinderliedjes, kinderboeken op muziek gezet en veel zelfgeschreven werk."

Buitelaar is niet enkel als muzikante/zangeres actief in de folk. Ze is ook voorzitster van de Gorcumse Folkbende. Ze organiseert mede het jaarlijkse Folkfestival Gorinchem. En is daarnaast ook nog vakleerkracht in het basisonderwijs.

Blauwe Schuyt

De Blauwe Schuyt, waar Buitelaar nu deel van uitmaakt, speelt (op 35 instrumenten!) en zingt muziek uit de middeleeuwen. Ineke Merkelbach en Willem Gerritsen worden regelmatig versterkt door hun dochter Remy. Helga Buitelaar speelt fluiten, harp, luit, doedelzak, dulcimer en schalmei en zingt. Eerdaags komt hun album Stella Splendens uit. Ook werken ze aan een nieuw programma van Mei en Minne met mei- en minneliederen uit de middeleeuwen. Dat is te beluisteren in het Noord Brabants Museum 's-Hertogenbosch op 1 juni 2008.

Zie ook:
http://members.home.nl/deblauweschuyt
http://www.folky.org
http://home.casema.nl/helgabuitelaar