Daan van den Berg is bezig met het maken van een korte muziekdocumentaire over singer-songwriter David Olney, die al jaren naar Nederland komt en hier een trouw publiek gevonden heeft. In oktober is Olney in Nederland en wil hij gaan draaien, maar een financieel ruggesteuntje kan hij daarbij wel gebruiken, dus vraagt hij het publiek om een bijdrage te leveren via de website olneydoc.nl.

In zijn mail schrijft Daan van den Berg:
David is natuurlijk echt een muziekauteur en daarom ben ik erg geïnteresseerd wat hij te vertellen heeft over Nederland. We gaan volgende maand al draaien en ik wil hem filmen bij diverse concerten in Nederland. Daar hangt altijd een bijzondere sfeer en er gebeurt echt iets tussen publiek en artiest. Maar David is natuurlijk ook een rocker die zijn publiek tussen de intiemere ballades in beweging brengt of indruk maakt met rauwe blues.

We hebben de intentie om de film straks in te sturen naar (film)festivals die hierbij passen, maar hij komt natuurlijk ook gewoon vrij op internet. Dit is tenslotte en verhaal dat we graag willen delen en ik denk dat folkmuziek an sich best wat meer aandacht kan gebruiken bij een publiek.
We zijn op dit moment bezig met wat financiering van het project. Het gaat niet om enorme bedragen, maar willen nog wat geld ophalen zodat we alvast kunnen gaan draaien.

Op de website olneydoc.nl staat wat meer info en enkele foto's en filmpjes. Het streefbedrag is €2500,-, je kunt doneren via Paypal of via een bankrekeningnummer.

David Olney (2013, Strictly Country Records)
David Olney (2013, Strictly Country Records)


The Song (werktitel) wordt een korte (15 min) muziekdocu waarin de kijk op Nederland, door de ogen van één van de meest invloedrijke Americana singer-songwriters David Olney, centraal staat. Ieder optreden heeft een bijzondere sfeer en klik tussen publiek en artiest. Maar wat ligt aan de oorsprong van Olney’s band met Nederland? Het verhaal wordt ondersteunt door muziek, lyrics en proza. Op deze wijze geven we ook aandacht voor vaak noodlijdende kleine podia in Nederland die ruimte bieden aan kundige internationale acts.

Bij de motivatie voor dit project lezen we dat Daan van den Berg in aanraking kwam met americana via het programma van Johan Derksen, hij was meteen verliefd:

"Americana is namelijk meer dan een unieke sound; het zijn heel varieerde songs met vaak een diepe gevoelslaag en indrukwekkende poëtische teksten. Sommige met hoge literaire kwaliteit. Zo ook mijn favoriete artiest David Olney."

En hij beleefde een unieke ervaring bij een concert van David Olney in Aalsmeer:
"Het was net alsof er speciaal gezongen werd voor mij, maar als ik om me heen keek merkte ik dat iedereen die ervaring leek te delen."

"Na het concert was de unieke ervaring nog niet voorbij, want ik stond achteraf een pilsje te drinken aan de bar naast mijn favoriete artiest en kon een praatje met hem maken. David en zijn toenmalige ondersteunende gitarist Sergio Webb waren ongelooflijk open en aanspreekbaar."

"Ik begon me te interesseren in wat David nu precies heeft met Nederland en hoe
dit terugkomt in zijn muziek. Tenslotte spreekt een artiest vooral door zijn werk. Het lijkt me dan ook dat film een hele mooie manier is om dit verhaal te delen met een groter publiek. Niet alleen omdat ik vind dat dit soort artiesten meer exposure verdienen, maar ook om samen met een meester verhalen verteller op zoek te gaan naar zijn visie op Nederland."

Wil je Daan van den Berg steunen bij het maken van zijn muziekdocumentaire over David Olney, ga dan naar olneydoc.nl en kijk hoe je donateur kunt worden.