Koning van de Romamuziek Saban Bajramovic is op 8 juni overleden. De zanger, componist, dichter en acteur stierf, 72 jaar oud, in een ziekenhuis in de Servische stad Niš. Een jaar geleden kreeg Bajramovic al een hartaanval, waarna het slecht bleef gaan met zijn gezondheid. Hij werd over de hele Balkan bewonderd om zijn gevoelvolle stem. Zijn lied Djelem Djelem werd gekozen als volkslied voor alle Roma in de hele wereld.

Saban Bajramovic werd geboren op 16 april 1936. Hij ging nauwelijks naar school en zijn muzikale opleiding kreeg hij op straat. Zijn liefde voor muziek begon echter in de gevangenis. Daar kwam hij terecht na te zijn gedeserteerd uit het leger. Hij richtte daar een orkest op en vertelde later dat de gevangenis zijn universiteit van het leven was geweest, dat hij daar zijn manier van denken had ontwikkeld. In 1964 nam hij zijn eerste plaat op, tot op heden heeft hij zo'n 20 albums en een vijftigtal singles uitgebracht. Hij was meer dan 50 jaar lang frontman van Crna Mamba (Black Mamba). Nehru en Indira Ghandi verklaarden hem tot koning van de zigeunermuziek. Hij schreef  hits als Maruska, Kamerav, Vasilica, Neverna Zena, Ederlezi Avela en natuurlijk het volkslied Djelem, Djelem. Bajramovic acteerde in diverse films en vormde de inspiratie voor vele muzikanten, waaronder Goran Bregovic.

Tijdens de oorlogen die op de Balkan woedden in de jaren '90 raakte hij wat in de vergetelheid, maar daar kwam verandering in met het door World Connection uitgegeven album A Gypsy Legend (2001), dat hij met de Mostar Sevdah Reunion opnam. Hij was ook een van de gastzangers op de vorig jaar verschenen plaat Queens And Kings van Fanfare Ciocarlia. Saban Bajramovic was getrouwd en had vier dochters.

saban bajramovic
Saban Bajramovic, 16-4-1936 - 8-6-2008